E-POSTA | +90 324 325 9933 | العربية

KALİTELİ WEB TASARIM KAÇ AŞAMADA YAPILMALIDIR?

Kaliteli web site tasarımının aşamaları...

KALİTELİ WEB TASARIM KAÇ AŞAMADA YAPILMALIDIR?

Günümüzde web siteleri oldukça gerekli olduğu gibi hassasiyetle hazırlanması gereken bir ihtiyaçtır. Web sitesi, web üzerinde bulunan; metinler, görseller ve animasyonlardan oluşan, bilgi aktaran veya hizmet sunan doküman topluluğudur. Peki, web tasarımı yapılırken hangi yollar izlenmelidir? Web sitesi kaç aşamada tasarlanır ve dünyaya açılmaya hazır hale gelir? Web tasarım nedir?

7 Adımda Web Tasarım

1- Domain (Adres, Alan Adı):
Web tasarımına başlarken atılması gereken en önemli adımlardan biri, web sitesine diğer kişilerin ulaşması için yazması gereken isimdir. Bu adres, okunması ve yazılması kolay olduğu gibi akılda da kalıcı olmalıdır. Bu bağlamda, adres ne kadar kısa olursa hatırlanması ve yazılması kolay olacaktır.Web sitesinin içeriğine uygun bir uzantı seçmek ziyaretçiler için yararlı olacaktır. “.com” ve “.com.tr” uzantıları genel olarak ticari siteler için kullanılmaktadır. “.net” uzantısı kişisel web siteleri için uygun olmaktadır. “.org” uzantısı ise bir grup, topluluk veya organizasyonu temsil ettiğinden dernek ve siyasi partiler gibi kuruluşlar için tercih edilmektedir. Web tasarımı yapılan site video üzerine hizmet verecek ise “.tv” gibi bir uzantının kullanılması hem alan adının akılda kalmasını kolaylaştıracak hem göze ve kulağa hitap edecektir.

Web tasarımı yapılırken ücretsiz bir alan adı kullanmayı da tercih edenler olacaktır. Birçok ücretsiz alan adı servisi bulunmaktadır. Bunlar, “.com” veya “.org” gibi kısa ve net değil; “websitenizinadı.alanadıservisiadı.com” gibi karmaşık yapıda bulunur. Sitenizin başka servislere bağımlı olmaması adına tamamen kişiye ait olan uzantılara yönelmek daha olumlu bir adımdır.

2- Web Site İçeriği:

Web tasarımı yapılırken meydana getireceğiniz içeriğe uygun bir tasarım oluşturmak oldukça önemlidir. Web sitenizi ziyaret etmesini istediğiniz kitleye hitap etmek için onlara uygun bir içerik yaratmanız gerekir. Kullanılabilecek içerik ve kategoriler 3 ana başlıkta toplanabilir:

  • Kurumsal Siteler: Firmaların kullandığı veya satılacak ürünün tanıtımının gerçekleştirildiği web sitelerdir. Bu web sitelerinde firmanın tarihçesi, misyon ve vizyonu, ürünlerin özellikleri gibi ayrıntılar yer alır. Bu sitelerde ayrıntılı bir sıkça sorulan sorular (SSS) ve iletişim sayfalarının bulunması oldukça yerinde bir karar olacaktır. Bu tasarımlarda potansiyel müşterilerin aradığını bulabilmesi oldukça önemlidir.
  • Kişisel Siteler: Kişinin kendini tanıtmak için tasarladığı web sitelerdir. Bu sitelerde genel olarak kişiyi tanıtan bir yazı, eğitim ve iş geçmişi, ödül ve başarıları, iletişim kurmaya yarayan adres ve telefonlar bulunur.
  • Portal Siteler: Her türden içeriği barındıran ya da tek bir konu üzerine (sinema, edebiyat, matematik) yoğunlaşmış web sitelerdir. Bu web sitelerinin her daim güncel olması gerekir. Bu işe uygun bir ekip ile çalışılması, web sitenin yükselmesine katkıda bulunacaktır.

3- Web Tasarım:

Web site oluşturmanın görece en zor adımı siteye ait tasarımın yapılmasıdır. Web tasarımın zor olmasının nedeni; web tasarımını oluşturabilecek hayal gücü ve yazılım bilgisine sahip olması gerekliliğidir. İnternet üzerinde bulunan hazır şablonların kullanılması özgünlüğü kısıtlayacak ve gerekli potansiyele ulaşılmasını engelleyecektir.

Tasarımında en önemli noktalardan biri kullanılacak renklerdir. Sayfaların arka plan rengi, metinlerin rengi, çerçeve renkleri gibi kriterler web tasarımın bütünlüğünü meydana getirir. Renklerin bütünlüğünün sağlanması ziyaretçiye hitap etmekte önemli bir adımdır. Örneğin kırmızı arka plan üzerine siyah renkte yazılan metinler gözü yorduğu gibi ziyaretçinin web sitesinde kalma süresini azaltacaktır.

Web tasarımında yapılan önemli hatalardan biri uyumsuz fontların kullanılmasıdır. Font seçimi yaparken gözü yormayacak ve web sitesinin kalitesini en iyi şekilde yansıtacak; çok süslü olmayan, sade bir font kullanılmalıdır. Bu yazı şekilleri ve puntolar web sitenin boyutlarına göre ayarlanmalıdır. Aşırı büyük veya aşırı küçük puntolarla yazılan yazılar okunmakta zorluk meydana getirecektir.

Web tasarımı yapılırken kullanılacak görsellerin genişliği uyumu bozmamalıdır. Aynı zamanda web sitesinin açılma hızının küçük değerlerde kalması için kullanılan görsellerin boyutu minimalize edilmelidir. Bu aşama aynı zamanda düşük internet hızına sahip ziyaretçiler için olumlu bir adımdır.

Eğer kendinize ait özgün bir web tasarım istiyorsanız Efor Web ekibi size yardımcı olacaktır. Efor Web, web tasarım üzerine uzmanlaşmış bir ekip ile hizmet sunmaktadır. Ekibimiz, diğer aşamalarda olduğu gibi tasarım aşamasında da sizi çalışmaya dâhil ederek fikir ve görüşlerinizi her daim dikkate almakta ve tasarımın sizin yönergelerinize uygun şekilde olmasına özen göstermektedir.

4- Kodlama

Kodlamalar, web tasarımın ziyaretçi ile etkileşime geçmesini olanak sağlar. Standart kodlama dili olan “HTML (HyperText Markup Language)” ile sadece statik web siteleri oluşturulabilir. Statik tasarımlarda içerik yönetimi, dinamik tasarıma göre oldukça zahmetlidir. Fakat ASP veya PHP gibi bir dil ile kodlanmış web sitelerinde içerik güncellemek ve eklemek kolaylaşır. Eğer kendinizi tanıtan kişisel bir web sitesi oluşturacaksanız sürekli olarak içerik güncellemek gerekmeyecektir. Fakat bir haber siteleri gibi her daim güncel kalması gereken web sitesi oluşturacaksanız PHP gibi dinamikliğe imkân sağlayan dillerin kullanılması önemlidir.

Web sitenizin modüler bir yapıda olması ve birçok eklenti ile çalışabilmesi için dinamik bir dilin kullanılması gerekir. Efor Web ekibi, sizin ihtiyaçlarınıza en uygun dili sizle beraber saptayacak ve o dili kullanarak bir web tasarım meydana getirecektir. Kullanmanız gereken dile karar vermek için ekibimizle istişare yapabilir, fikirlerinizi belirtebilirsiniz.

5- Barındırma (Hosting) 

Web sitelerin dünyaya açılabilmesi için internet üzerinde barındırılması gerekir. Barındırma servisleri ücretli ve ücretsizler olarak ayrılır. Ücretsiz barındırma servislerinde, servis sağlayıcısı sitenize kendi reklamlarını ekleyerek bu hizmeti size ücretsiz olarak sunar. Bu reklamlar ziyaretçilerin gözünde sitenizin kalite ve güvenirliğini düşürecek, hatta sitenizin açılma hızını arttıracaktır.

Ücretli barındırma hizmeti kullanmanız sizi tamamen özgürleştirecektir. Bu servislerde hiç kimse sitenize haberiniz olmadan kendi reklamını ekleyemeyecektir. Ücretli servisler ücretsizlere göre oldukça güvenli ve kalitelidir.

Ücretli seçenekleri kullanacak olmanız size oldukça fazla seçenek sunacaktır. İhtiyacınıza göre 100 veya 500 adet mail adresine, sınırsız ziyaretçi trafiği ve istediğiniz kadar web alanına sahip olabilirsiniz. Bu aşamada karar vermenizi kolaylaştıracak ve size en uygun barındırma hizmetini seçmenize yardımcı olacak Efor Web ekibine güvenebilirsiniz.

6- Web Sitenin Tanıtılması

Özgünce oluşturduğunuz web sitenizin tanıtımını yapmak size potansiyel müşteriler ve ziyaretçi kazandıracaktır. Sitenizin reklamını yaparken Efor Web size yardımcı olacaktır. Web sitenizi dijital pazarda popülerleşmesini sağlayacak ve size mümkün olduğu kadar potansiyel müşteriler kazandıracaktır.

          7- SEO İşlemi – Google’da Üst Sıralarda Çıkmak

Web tasarımını, kodlamasını ve diğer işlemlerini tamamladığınız web sitenizin arama motorlarında (Google, Yandex, Bing vs.) ilk sayfada hatta ilk sırada çıkması için Efor Web’in sunduğu kurumsal ve profesyonel SEO hizmetinden yararlanabilirsiniz. SEO alanında uzmanlaşmış ekibimiz sitenizin tasarımını oluştururken atılması gereken adımları belirleyecek sitenizi arama motorları için en uygun hale getirecektir.

SEO’ya oldukça önem veren Efor Web, siteniz istediğiniz yere gelene kadar sizinle çalışacaktır. Sitenize uygun içeriğin oluşturulmasında ve sitenizin güncel kalmasında size yardımcı olacak ekibimizle çalışmaktan hoşnut olacaksınız.

DİĞER YAZILAR

29/07/2016 : Editor