E-POSTA | +90 324 325 9933 | العربية

MAKALELER

Web üzerine yazılmış yazılar

Neden Dijital Pazarlama ?

İnsanlar eskiden olduğu gibi herhangi bir ihtiyacını karşılamak için mağaza mağaza, dükkan dükkan gezmek yerine arama motorlarına yazdığı birkaç anahtar kelime ile bulabiliyor. Üstelik bu sonuçlar birkaç firmanın ürünleri değil. Bir anahtar kelime ile milyonlarlarca farklı sonuç listeleyebiliyorlar. İşte firmalar bu ürün ya da hizmetleri müşterilere gösterebilmek ve satabilmek için dijital kanalları kullanırlar. Buna da dijital pazarlama diyoruz.

dijital pazarlama

DİJİTAL PAZARLAMANIN AVANTAJLARI:

1- Satış yapılan pazar genişler: Firma ürün ya da hizmetini satarken binlerce müşteriye ulaşacak bir pazar elde etmiştir.
2- İnternet üzerinden yapacağınız reklamlar çok ucuzdur.
3- Coğrafya firma için artık sadece basit bir kelimedir. Brezilya’dan ürün ya
da hizmet satışı yapan bir firma ürün ya da hizmetini Çin’de ki bir
müşteriye bile sunup, ulaştırabilmektedir.
4- Müşteriler ihtiyaç duyduğu ürün ya her an ulaşabilmektedir. İnternet
üzerinden 7/24 alışveriş yapabilmektedir.
5- Ürün ya da hizmetle ilgili bütün bilgiler güncel bir şekilde tutulur. Bu da
kişinin aradığı ürünü filtrelemesinde büyük kolaylık sağlamaktadır.
6- Firmaların satış ve kampanyalar için katlanacağı maliyetler çok yüksek
oranlarda azalma göstermektedir.

7- Büyük ve küçük firmalar arasında fark kalmamaktadır. İhtiyacına uygun
ürün ya da hizmet arayan müşteri için önemli olan ihtiyacını en hızlı ve en
az maliyetle karşılamaktır. Bu yüzden alışveriş yaptığı firmanın büyük ya
da küçük olması onun için önemli olmayacaktır.
8- Firmalar doğru stratejiler belirlemek için müşterilerle ilgili davranışlara
ihtiyaç duyarlar. Dijital pazarlama sayesinde müşterilerin davranışları
kolayca ölçülebilmektedir.
9- Müşteriler için birden fazla ürünü ya da hizmetin fiyatını ve özelliklerini
görmek satın alma davranışında değişikliğe ve yeniliğe yol açmaktadır.
10- Müşteriler ürün ya da hizmetle ilgili başka müşterilerin yorumlarını
okuyabilmektedir. Bu da müşterinin bir ürün ya da hizmete olan bakış
açısını değiştirmesine yol açmaktadır.

Peki dijital pazarlamanın hiç dezavanatajı yok mu ?

Aslında bu sorunun cevabı görecelidir ? Bu konuda akla gelen bazı başlıklar şöyle olabilir :

Müşteriler ürünleri somut olarak görememektedir. Bazı müşteriler
“görmeden, dokunmadan istediğim ürünü almam” düşüncesini
benimsemiştir. Ürün ve hizmetleri satın alırken ödemedeki güvenlik ve gizlilik sorunları.

Firmalar web sayfalarını güncel tutmak için, kesintisiz hizmet verebilmek
için vb nedenlerden dolayı belirli maliyetlere katlanmak zorunda
kalmıştır gibi görece zorluk ve dezavantajlardan söz edilse de tüm bunların aslında normal pazarlama ile kıyaslandığında pek de dezavantaj olmadığı görülmektedir.


DNS Server Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Web tarayıcısına girdiniz ve eforweb.net yada facebook.com yazdınız; oda ne tarayıcı sizin hangi siteyi görmek istediğinizi anladı ve web sitesini karşınıza getirdi. Siz girmek istediğiniz siteyi yazınca, bilgisayarlar  gerçekten de anlıyor mu sizi? Aslında hem evet hem hayır. Şöyle ki yazdığınız yazıyı anlamıyor ama yazdığınız adresin hangi ip numarasına karşılık geldiğini DNS server lar sayesinde bulup sizi ilgili sunucuya yönlendiriyor.

dns


Peki DNS ve DNS server nedir ne işe yarar ?

Domain Name System kısaltması olan DNS, tarayıcınıza girmiş olduğunuz site ismini  ip adresine çevirerek insanların internet siteleri arasında kolayca gezinmesini sağlar. Örneğin google.com un ip adresi olan 74.125.224.83 ü tarayıcınızın adres çubuğuna yazarak girmezsiniz google a. Girmek istediğiniz her web sitesinin ip numarasını bilmek zorunda olduğunuzu bir düşünsenize. Eğer DNS  olmasaydı muhtemelen internet bu kadar yaygın olamazdı.

DNS serverlar ise site isimlerini ilgili IP adreslerine çeviren bir veritabanına sahip bilgisayar sunucularıdır. DNS sunucuların birçoğu internet servis sağlayıcılarına aittir ve sadece müşterileri bu hizmetten faydalanabilir. Fakat ücretsiz hizmet veren DNS sunucularda vardır. Bunlardan başlıcaları:

SAĞLAYICIDNS1DNS2
Google8.8.8.88.8.4.4
OpenDNS Home208.67.222.222208.67.220.220
Norton199.85.126.10199.85.127.10

Bazen bir web sitesine girmeye çalıştığınızda o web sitesinin internet servis sağlayıcı tarafından kısıtlandığını görmüşsünüzdür. Örneğin  twitter ve youtube gibi platformalar bu yasaklar ile zaman zaman muhatap olurlar. Fakat sizin servis sağlayıcınız bir web sitesine girişi yasakladı diye siz o web sitesine giremezsiniz demek değildir. Çözüm basit aslında. Bİlgisayarınızın ağ ayarlarına girerek DNS numaralarınızı  yukarıda vermiş olduğum numaralardan biriyle değiştirirseniz muhtemelen istediğiniz siteye gireceksiniz.


Google Adwords mü Facebook mu ?

Potansiyel müşterilerinizi arttırmak yada markanıza dair belli bir bilinç geliştirmek için  zaman zaman Facebook yada Google Adwords gibi platformlara reklam vermiş olduğunuzu varsayıyorum. Eskiden çok  az miktarlarda ücret karşılığında hızlı bir şekilde dönüşüm elde ederken artık bu rakamların giderek arttığının farkına varmışsınızdır.  Yapılan bir çalışmaya göre son on yılda Google Adwords Ağlarındaki ortalama tıklama başına maliyet(TBM) dört kat arttı. Durum böyle iken artık adwords hesabınızın kötü yönetilmesi gibi bir lükse sahip olmadığınızı ifade etmek isterim.

facebook adwords

Eğer kampanyanız kötü yönetiliyorsa bir servet harcasanız da elde ettiğiniz sonuç sadece  işe yaramaz ziyaretler olabilir. Rekabetçi bir anahtar kelime için teklif savaşına kapılmak elde edeceğiniz getiriden daha fazlasını harcamanıza sebep olabilir. Google adwords, dünyanın en büyük ve en popüler reklam platformu olmasına rağmen tek seçenek değildir. Facebook, Bing, Twitter, Youtube ve Linkedin gibi kanallarda ihtiyacınız olan ziyaretçi trafiğini sağlayacaktır.

Burada sorulması gereken hangi platform bana ne sağlar?  Bu sorunun cevabı sizin hangi kapsamda faaliyet yürüttüğünüz ve reklamdan beklentinize bağlıdır.

Örneğin B2B gibi bir ticaret modelinde hizmetinizi diğer işletmelere satarken yalnızca ürün yada hizmet çözümünüzü arayacak kişileri hedeflemeniz önerilir. Bu durumda Google adwords veya doğrudan reklam harcaması en iyi getiriyi sağlayacaktır. Facebook, son zamanlarda B2B pazarlama alanındaki reklam harcamaları için rekabet etmek üzere bazı değişiklikler yaptı. Müşteri hedefleme üzerine kurgulanmış reklam üretimi konusunda oldukça yol aldığı da söylenebilir. Dolayısıyla pazarlama bütçenizin çoğunu Adwords e ayırsanız bile, reklamlarınızı Facebook’ta test edip nasıl sonuçlar aldığınıza bir bakmanızı tavsiye ederiz.

B2B şirketiniz için AdWords veya Facebook’ta ne kadar reklam yaparsanız yapın, ziyaretçileri  reklam platformlarında her zaman aynı anda yeniden hedeflemelisiniz . Hangi kanalı tercih etmiş olursanız olun, web sitenize veya açılış sayfalarınıza trafik üretmek için önemli bir yatırım yapmaya karar vermişseniz, neden potansiyel tüketicinin aklında kalmaya devam etmiyorsunuz ? Her iki platformda da, herhangi bir reklam yorgunluğunu en aza indirmek için onu açıp çeşitli reklamlar kullanmanız önerilir. Özellikle Facebook ile, reklamlarınızın ilgi çekici ve taze olmaya devam etmesini sağlamak için çeşitli reklam türlerini (video veya tekil resim reklamlar) kullanmak akıllıca bir fikirdir  .

Gelelim B2C işletmelere. Bu modele uyan firmalar içinse Facebook plaformunun daha uygun olduğu görülmektedir. Bu ticaret modelinde hedef doğrudan tüketici olduğu için facebookta bolca zaman geçiren bireysel kullanıcılar potansiyel müşteri portföyünüzü oluşturacaktır.

Facebook genellikle B2C şirketleri için iyi bir reklam platformu olmasına rağmen, AdWords’ü daha iyi bir seçenek haline getiren bazı durumlar vardır.

Niş Ürünler: Niş ürünleri Facebook üzerinden  pazarlamanın yönetimi zor olabilir. Çünkü Facebook reklam platformu, insanların verdiği ve ortaya çıkardığı veriler kadar iyidir. Reklamını yapmaya çalıştığınız özel ürünler için, dönüşüm hunisinin hangi aşamasında olursanız olun hedef pazarınız oldukça sınırlıdır.

Pahalı Ürünler : İnsanlar genelde sıkıldıklarında Facebook a girerler yada arkadaşlarının neler yaptığını görmek için arada bir bakarlar hesaplarına. Bu nedenle ürün veya hizmet aramak gibi bir kavram yerine hedeflenmiş profillere reklam göstermek Facebook’un temel reklam stratejisidir. Dolayısıyla bir cüzdan yada çanta satmak veya hizmetinizin reklamını yapmak mantıklı olurken lüks bir ev yada araba satmak çokta mantıklı olmayacaktır.

Sonuç olarak, anahtar kelimeler ile arama yapıldığında potansiyel müşterilere ulaşmayı hedefliyor iseniz Google adwords, belli bir hedef kitleye belli ve pahalı olmayan bir ürün satmak yada hizmetinize dikkat çekmek istiyorsanız Facebook reklamlarını tercih edebilirsiniz.  Her iki seçenekte de gereğinden fazla para harcamadan verimli sonuçlar almak için reklam ve kampanyalarınızın profesyonel bir ajans tarafından yürütülmesinde fayda var.


Google Chrome ve HTTP

İnterneti daha güvenli bir hale getirmeye çalışan Google, uzun zamandır planladığı “not secure (güvenli değil)” işaretlemesini Chrome 68 ile birlikte hayata geçirmiş bulunuyor. Chrome 56 ile birlikte gelen güvenli değil uyarısı Chrome 68 ile birlikte HTTPS olmayan tüm bağlantıları “not secure(güvenli değil)” olarak işaretliyor.

Mevcut durumda, URL çubuğunda güvenli olan sitelerde yeşil bir kilit simgesi belirirken, SSL olmayan sitelerde “i” simgesi beliriyor ve bu simgeye tıklandığında giriş yaptığınız sayfada herhangi bir önemli veri girmemeniz konusunda uyarı alıyorsunuz.

Son iki yıldır HTTPS’yi yaymak için girişimlerini arttıran Google firması, kullanıcı ve web sayfası arasında gerçekleşen veri transferinin şifrelenerek yapılmasını sağlayan https platformunun interneti daha güvenli bir hale getireceğini düşünüyor.

http https

Peki ziyaretçiler ile web sitesi arasında gerçekleşen iletişim http protokolünde neden güvensizdir? Bu protokolde şifrelenmeden aktarılan veriler başkaları tarafından gözetlenebilir yada değiştirilebilir. Bağlantılarda aktarım görevini gerçekleştiren sunucular, art niyetli kullanılması durumunda site içeriklerini değiştirip istediği reklamı web sitenize ekleyebiliyor. Dolayısıyla verilerinizi şifreleyerek aktaran https protokolünün çok daha güvenli bir bağlantı sağladığı söylenebilir.

Google ilerleyen günlerde bu konuya dair daha fazla adım atmayı planlamaktadır. Örneğin url çubuğunda beliren yeşil kilidin daha belirsiz hale getirilerek bu durumun artık varsayılan bir durum olduğu kanısı oluşturmak bu planlardan birisi olacak. Chrome 70 in gelişiyle birlikte siyah olan güvenli değil yazısı kırmızı olarak gösterilip kullanıcıların negatif algılarını HTTP web sitelerine karşı daha da arttırmak bir diğer planlanan adım olarak düşünülmektedir.

Özetle, zamanla HTTPS sitelerdeki güvenli yazısı ve simgesi zamanla ortadan kaldırılarak bu durum varsayılan olurken, http sitelerdeki güvensizlik işaretleri daha da belirginleştirilecek ve anormal bir durum algısı yerleştirilerek secure olmayan web sitelerinin yaşama şansı ortadan kaldırılacaktır. Şimdiden pozisyonunuzu almanızı tavsiye ederiz.


GDPR( Veri Koruma Yönergesi) ve WHOIS Bilgi Sorgulama

25 Mayıs 2018 de yürülüğe girmesi hedeflenen Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği(EU GDPR – General Data Protection Regulation) ile  vatandaşların kişisel verilerini control eden ve kullanan kuruluşların uyması gereken kurallar ile yapmaları gereken işlemler konusunda bir çok sorun ortaya çıkacak gibi görünüyor.

 

whois

Tam bu noktada en büyük sorunlardan biriside WHOIS hizmetini (web alanlarını tescil ettirenler için çevrimiçi kimlik ve iletişim bilgileri hizmeti) gerçekleştiren ICANN(Internet Corporation of  Assigned Names – İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) nın içine düştüğü açmaz olacak.

Mevcut sistemde, alan adı kaydedicilerinin, alan adlarını tescil ettirmek isteyen kişi ve kuruluşların kimlik ve iletişim bilgilerini kaydetmesi mecburi bir durumdur. ICANN ile yapılan sözleşme gereği bu bilgileri, WHOIS hizmeti aracılığıyla komuoyuna sunmaları gerekmektedir.

Peki neden bu hizmete ihtiyaç vardır?

Marka sahipleri, avukatlar ve siber güvenlik uzmanları ve araştırmacıları tarafından sıklıkla kullanılan bu veri tabanı, fikri mülküyet ihlali, kötü amaçlı yazılım dağıtımı ve diğer siber suçlar konusunda , alan adı sahipleri ile iletişime geçmek için ilk başvurulan kaynaklardandır. Aynı zamanda WHOIS bilgileri , sahte haberler veya orijinal olmayan malları satan sahtekar web sitelerinin tuzaklarına düşmemek için araştırma yapan  tüketiciler içinde son derece faydalı olabilmektedir.

GDPR, alan adı kayıt şirketleri tarafından toplanan kişisel bilgilerin kullanımını ve kullanılabilirliğini düzenleyerek, en azından kısa vadede WHOIS verisine erişimi etkileyecektir.  ICANN, alan adı tescil için kullanılan kimlik ve iletişim bilgilerinin toplanarak kamuya açılmasının GDPR yönergesi kapsamına girmediğine dair bazı yasal görüşler alsada durum hala tam bir muammadır. Her ne kadar “rıza gösterilmesi” kapsamında verilerin işlenmesi için yasal bir zemin varsada, rızaya ilişkin yeni şartlar, kayıt şirkeleri ve tescil ettirenler arasındaki sözleşmelerde yer alan onayların koruma yönergesine uyma olasılığının düşük olduğu aşikardır.

ICANN, WHOIS veritabanına  üçüncü şahısların değilde akredite edilmiş belirli kişilerin erişebileceği katmanlı bir erişim modeli üzerinde çalışmaktadır.

Yönergenin yürürlüğe girmesine sayılı günler kalmış olmasına ragmen, ICANN ın ara modeli aşağıda belirtmiş olduğumuz durumlar dahil whois verilerinin gelecekteki mevcudiyetiyle ilgili pek çok soruna çözüm bulamamıştır.

  • Geliştirilen ICANN modeli, kayıt hizmeti veren şirketlerin GDPR deki yeni kısıtlamaları tescil ettirenin lokasyonunu dikkate almaksızın uygulamasına izin verecek, sonuç olarakta ABD deki kayıt şirketleri kullanılarak yine ABD deki tescil ettiren kişi veya kuruluşlarla iletişim kurma özgürlüğünü etkilemiş olacaktır.

 

  •  ICANN , tescil ettiren ile kamuoyu arasında iletişimi sağlamak için anonimleştirilmiş bir e-posta adresi sistemi geliştirmeyi önermektedir. Ancak aynı tescil sahibinin sahip olduğu diğer alan adlarını aramak daha zor hale gelecektir. Oysaki bu tarz bir çoklu sorgulama marka sahipleri ve siber güvenlik uzmanları için önemli bir ihtiyaçtır.

 

Whois sorgulamanın GDPR ye uymak için özel  bir sistem oluşturma zorluluğunun ötesinde, ICANN nın akreditasyon sistemini 25 Mayıs tarihine kadar yetiştirme olasılığı pek mümkün görünmemektedir. Yeni modelin hazırlanmasından önce ICANN nın bir çözüm sunmasının ne kadar zaman alacağı hala belirsizdir. Buda demek oluyor ki, GDPR a uymak zorunda olan alan adı kayıt ve tescil hizmeti veren şirketlerin  büyük miktarlarda para cezaları almamak için WHOIS verilerini belirsiz bir süre için karartmak zorunda kalmaları gerekecektir.

Netice itibariyle ICANN, kurumsal olarak mevcut uyum çabalarına rehberlik eden bir mektupla Avrupa Veri Koruma Makamlarına ulaşmış,  GDPR nin  yürürlüğe girmesinden sonra da uyum sağlama yolunda destek verme devamlılığı üzerine kurulu bir eylem planı oluşturmuştur. Marka sahipleri, avukatlar, siber güvenlik uzmanları ve WHOIS veri erişimine ihtiyaç duyan herkese tavsiyemiz bu konuya dair gelişmeleri yakından takip etmeleri olacaktır.


Web Tasarımında Freelance mi Web Ajansı mı?

freelance

Bu sorunun yanıtını iki açıdan ele alacağız. Birincisi hizmeti sunanlar, ikincisi hizmet talebinde bulunanlar.

Web Tasarım  ve programlama hizmeti  vermenin  en büyük faydalarından biri çok küçük bir çalışma alanı ve az miktarda ekipmana ihtiyaç duymanızdır. Tek ihtiyacınız olan bir dizüstü bilgisayar ve çalışabileceğiniz küçük bir ortam. Bu bağlamda düşünüldüğünde, bu işe yeni başlayanların en çok merak ettiği konulardan biri freelance olarak mı çalışmalıyım yoksa bir web ajansında işe başlayıp, şirket bünyesinde kariyer mi yapmalıyım? EFORWEB Web Tasarım Ajansı takımında görev alan bir kişi olarak, bu işi yapmayı düşünen kişiler için bir rota çizmeye çalışacağım.

Öncelikle serbest çalışmanın (freelance) havalı hayallerinden çok, yararlı gerçeklerine bakmak gerek. Düzenli olarak düzensiz işlerde çalışan bu sınıfın sosyolojik anlamda yeni adı ‘prekarya’ olmuştur. Bu tabir ise serbestlik, güvencesizlik, eğretilik, kırılganlık ve istikrarsızlık gibi kelimelerden sentezlenmiştir. Bu çalışma tarzının en berbat yanlarından biri sürekli ödeme peşinde koşarsınız. Yada bir işi yaparken daha büyük bir işi kaçırma gibi durumlar olabilir. En büyük felaketi ise işi tamamlayıp, müşteriden ‘ben vazgeçtim’ cevabını alınca yaşarsınız.

Diğer taraftan özgürsünüz, istediğiniz görevi istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Müdür yok,  8:00 – 18:00 yok, istemediğin işi yapmak yok, işten atılma tehlikesi yok vs. Çok ‘cool’..  Fakat gelecek kaygısı diye camdan bir duvara toslamanız uzun sürmez. Yapamayacağınız tek bir iş, o ayki kiranızı ödeyememenize sebep olabilir. Hastalanmak gibi bir lüksünüz olamaz. Gelecek planlarınız hep bir sonraki alacağınız işe bağlıdır. Bir süre iyi para kazanabilirsiniz ama 3-5 ay iş alamamanız durumunda mevcut birikimleriniz siz farkına bile varmadan hızla eriyip gidecektir.

Freelance çalışmayı düşünen arkadaşlara tavsiyem tüm bu bilgileri göz önüne almalarıdır. Gelelim freelance çalışan bir kişiden hizmet almayı düşünen kişiler ve firmalara;

Bu konuda ilk tuzak, fiyat olacaktır. Hiçbir vergi mükellefiyeti bulunmayan, lisanslı yazılım kullanma sorumluluğu olmayan ve diğer işletme giderlerinden muaf ve sözleşme riski almamış tek bir kişinin size daha düşük bir fiyat vermesi elbette olasıdır. Öncelikle bu tuzağa düşmeden profesyonel bir hizmet almak istiyorsanız ;

  • İstediklerinizi net bir şekilde ortaya koyup yapılıp yapılamayacağına dair onay alıp, sözleşmeyle bağlayın.
  • Yaptıracağınız web sitesinin hacklenmeyeceği ve olası sorunlarda hızlı bir şekilde muhatap bulup, çözüm üretilebileceğinden emin olun.

Aslında her şeyin temeli bu iki ana maddedir. Geri kalanlar ise detay.  Dolayısıyla profesyonel olarak çalışan bir web ajansını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Web sitesini daha önce freelance bir uygulamacıya yaptırıp, zaman ve para kaybı yaşadıktan sonra ajansımıza gelerek çözüm isteyen müşterilerimizin sayısı azımsanamayacak kadar çok malesef. Elbette işini doğru yapan freelance arkadaşları tenzih ederek yazıyorum fakat gerçek şu ki hiç bir yasal sorumluluğu olmayan birisiyle iş yapmanın bazı kötü sonuçlarının olması kaçınılmazdır.

Web tasarım, dijital pazarlama ve mobil uygulama konularında profesyonel çözümler üreten EFORWEB yaklaşık 20 yıllık tecrübesiyle müşterilerine hizmet vermekle birlikte web tasarım ve programlama konusunda uzmanlaşarak bu konuda kariyer yapmak isteyen arkadaşlara yol göstermeyi de sosyal bir sorumluluk olarak görmektedir.


Google Analytics ve Dijital Analiz

Pazarlamada, satın alma dönüşüm hunisi adını verdiğimiz bir kavram vardır. Bu dönüşüm hunisinde, müşteri etkileşimlerini tanımlayan farklı aşamalar yer alır. Satın alma dönüşüm hunisini şu 3 adımda ifade edebiliriz.

  •  Edinme : Bilinirlik oluşturma ve kullanıcıların ilgisini çekme.
  •  Davranış : Kullanıcılar işletmeniz ile  etkileşime girmesinin sonucu.
  •  Dönüşüm : Kullanıcılar müşteriniz olduğunda ve işletmenizle ticari işlem gerçekleştirdiğinde oluşan durum.

eforweb dijital analiz 1

Bu süreci çevrimdışı ortamda ölçmek zor olabilir. Oysa internet ortamında, dijital analizi kullanarak gerçekleşen dönüşümleri kolaylıkla ölçebiliriz. Satın alımlara dönüşen çevrimiçi davranışları izleyip bu verileri kullanarak yeni ve mevcut kullanıcılara erişmek için bilinçli kararlar verebiliriz.

Uygulamalı Dijital Analiz

Büyük bir  çevrimiçi ürün mağazasını düşünelim. Bu mağazanın daha fazla tişört satma gibi bir hedefi olabilir. Mağaza, dijital analiz sayesinde çevrimiçi reklam kampanyalarına ilişkin veriler toplayıp bu verileri analiz ederek en etkili kampanyaların hangileri olduğunu görebilir ve pazarlama çabalarını bu yönde arttırabilir.

Örneğin mağaza, coğrafi satış verilerini analiz ederek belirli yerlerde bulunan insanların çok sayıda tişört satın aldığını öğrenebilir ve bu bölgelerde daha fazla reklam kampanyası yürütebilir. Ayrıca kullanıcıların çevrimiçi alışveriş sepetlerinde nasıl işlem yürüttüklerini anlamak için de analizden yararlanabilir. Kullanıcıların, web sitelerindeki belirli bir adımda sorun yaşadıklarını fark ederse sitede değişiklik yaparak sorunu çözebilir.

Pekçok farklı alanda faaliyet gösteren işletmeler dijital analizden yararlanabilir.

  • Yayıncılar, sadık ve aktif bir kitle yaratmak veya sitelerindeki reklamları kullanıcıların ilgi alanlarına daha uygun hale getirmek için kullanabilir.
  • E-ticaret işletmeleri, dijital analizi kullanarak müşterilerinin çevrimiçi satın alma davranışlarını anlayabilir, ürün ve hizmetlerini daha iyi pazarlayabilir.
  • Potansiyel müşteri kazanma siteleri de satış ekiplerinin potansiyel müşteriler edinebilmesi için kullanıcıların bilgilerini toplayabilir.

Web Sitesi İzleme

Google Analytics’in veri toplayıp bu verileri işe yarar raporlara dönüştüren bir platformdur. Bir web sitesini izlemek için önce bir Google Analytics hesabı oluşturmalısınız. Ardından sitenizin her sayfasına küçük bir Javascript izleme kodu eklemeniz gerekir. Sayfanız her ziyaret edildiğinde izleme kodu, ilgili kullanıcının sitenizle nasıl etkileşime geçtiğine ilişkin anonim bilgiler toplar.

Örneğin bir online mağazada, ev ürünleri satan bir sayfayla karşılaştırıldığında kalem ürünleri satan bir sayfayı kaç kullanıcının ziyaret ettiğini izleme kodu sayesinde öğrenebiliriz. Veya satın alma onayı sayfasına ulaşıp ulaşmadıklarını izleyerek kaç kullanıcının herhangi bir öğeyi satın aldığını tespit edebiliriz.

google analytics

Fakat izleme kodu; tarayıcının ayarlandığı dil, tarayıcının türü (mesela Chrome veya Safari) ve Google Store’a erişmek için kullanılan cihaz ve işletim sistemi gibi bilgileri de toplar. Hatta kullanıcıları siteye getiren esas unsur olan trafik kaynağıyla ilgili bilgi toplayabilir. Bu kaynak; arama motoru, tıklanan bir reklam veya e-posta yoluyla pazarlama kampanyası olabilir.

Sayfa her yüklendiğinde izleme kodunun, kullanıcının etkinliğine ilişkin güncellenmiş bilgileri toplamaktadır. Google Analytics, bu etkinlikleri “oturum” olarak adlandırdığımız zaman dilimleri halinde gruplar. Oturum, kullanıcı Google Analytics izleme kodu içeren bir sayfada gezindiğinde başlar. 30 dakika boyunca herhangi bir etkinlik gerçekleşmediğinde ise sona erer. Kullanıcı, oturum sona erdikten sonra sayfaya dönerse yeni bir oturum başlar.

İşleme ve Raporlama

Veri topladığında izleme kodu bu bilgileri paketler ve rapor olarak düzenlenmeleri için Google Analytics’e gönderir. Analytics verileri işlerken bunları, kullanıcının mobil veya masaüstü cihaz kullanması ya da kullandığı tarayıcı gibi belirli kriterlere göre toplar ve düzenler.

Bununla birlikte verilerin işlenme biçimini özelleştirmenizi sağlayan yapılandırma ayarları da bulunur. Örneğin verilerinizi şirket içi dahili trafiği içermeyecek veya sadece işletmeniz için önemli olan belirli bir ülkenin ya da bölgenin verilerini içerecek şekilde filtreleyebilirsiniz.

Kısacası, dijital pazarlamanın temel unsuru olan dijital analizi kullanarak internetteki yerinizi zirvelere taşıyabilir, kitlenizle daha sağlık bir etkileşim ve iletişim kurabilirsiniz. Bu konuda EFORWEB olarak sizlere yardım etmeye hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.


Hacker Saldırılarından Nasıl Korunursunuz?

Önümüzdeki 2 yıl içerisinde 20 ila 30 milyar cihazın internet bağlantısına ulaşacağı varsayılmaktır. Bilgisayarlar, tabletler cep telefonları derken televizyonlar, güvenlik kameraları hatta buz dolapları bile internete bağlanmaya başladı. Fakat unutulmamalı ki internete bağlı her cihaz hacker(bilgisayar korsanı) tehdidi altındadır.

Peki Hacking Nedir?

HACKER

Bilgisayar korsanları, hedefledikleri suçları işlemek için çoğunlukla insanların kişisel bilgilerini kullanarak,  tüme varım yöntemiyle elde ettikleri sonuçlar doğrultusunda elde ettikleri bilgileri kullanırlar. Faturalarınızı çevrimiçi ödemek, kredi kartlarını kullanarak alışveriş yapmak veya sosyal medya hesaplarınızı belli hesaplarla ilişkilendirmek gibi yapacağınız her işlem, akan veya depolanan bir bilgi demektir ve işte tamda bu akış ve kayıt depoları hackerların ulaşmaya çalıştığı şeydir.

Korsanların bilgilerinize ulaşmak için kullanabileceği iki ana yol vardır. Siz farkında olmadan cihazınızdan başkalarına bilgi gönderen casus yazılımları kullanmak bunlardan biridir. Peki bu casus yazılımları sizin cihazınıza nasıl yüklüyor? Aslında spam e-postalar ve anlık iletiler yada pop-up pencereler üzerinden gelen linklere tıklamanızı sağlayarak bu yazılım yüklemesini size yaptırıyorlar. Diğer bir yol ise bilgilerinizin kayıtlı olduğu ama kontrolü sizde olmayan e-posta, sosyal medya veya finansal kurumlar gibi web sitelerini hackleyerek bilgilerinizi buradan çalmak.

Öyleyse hackerlardan korunmanızı  sağlayacak bazı pratik önerilere gelin beraber bakalım:

Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarları Korumak

  • Güvenlik Yazılımınızın Güncel Olduğundan Emin Olun: Cihazınızda yüklü olan başta işletim sistemi olmak üzere kullandığınız tüm programları ve antivirüs yazılımınızı güncel tutmayı unutmayın. Zaten genellikle bu programlar yeni bir güncelleme olduğunda sizi uyarır ve yükleme için onayınızı ister.
  • Antivirüs ve Antimalware Programı Yükleyin: Güvenlik yazılımınız yoksa bir güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımı yükleyin ve güncel tutun. Ücretsiz yada deneme sürümü olan antivirüs yazılımları bir noktaya kadar işinizi görecektir.
  • Bağlantıları kullanmadığınızda Devre Dışı Bırakın: İnternet veya diğer cihazlara bağlanmak için kullandığınız wi-fi ve bluetooth gibi bağlantı durumlarını kullanmadığınızda devre dışı bırakmanızda fayda olacaktır.

Cep Telefonu ve Tabletleri Korumak

  • Güçlü bir PIN veya Şifre Oluşturun: Cihazınızın kaybolması veya çalınması durumunda güçlü bir şifre veya PIN belirlemiş olmanız kişisel verilerinizin korunması açısından son derece etkili olabilir.
  • Yalnızca Güvenilir Uygulamaları Yükleyin: Bir uygulanın Google/App Store da olması o uygulamanın güvenli veya yaptığını iddia ettiği hizmeti yaptığı anlamına gelmez. Gerçek amacının telefonunuza kötü amaçlı bir yazılım yüklemek olduğunu bilemeyebilirsiniz. O yüzden yükleme esnasında sizden hangi izinleri istediğine dikkat edin. Örneğin sadece fener amaçlı olarak kendisini gösteren bir uygulamanın telefonunuzda rehberinize ulaşmaya çalışması yada sistem ayarlarını değiştirme izni istemesi kuşkulanılması gereken bir durumdur. Ayrıca  Play Store dan yükleyeceğiniz uygulamalarda daha önce yükleyenlerin yorumlarını okumanız faydanıza olacaktır. Play/App Store dışından yapacağınız yüklemelerde ise kaynağını bilmediğiniz yada kesin olarak güvenmediğiniz kurulum dosyalarını kesinlikle yüklememelisiniz.
  • İşletim Sisteminizi Güncel Tutun: Akıllı telefon üreticileri ve uygulama geliştiricileri, genellikler güvenlik geliştirmeleri gereken yazılım güncellemeleri konusunda service pack leri ücretsiz olarak hizmetinize sunar. Sizin ise bu güncellemeleri takip edip yüklemeniz  faydanıza olacaktır.

Bütün yazılım önlemlerini almanıza rağmen yinede hacklenmeniz söz konusu olabilir. Çünkü insansınız. Bu tabir biraz ilginçmi geldi. Evet, insan faktörü sistemlerdeki en zayıf açıktır ve malesef bunun için bir yazılım yoktur. Örneğin şifresini kolay hatırlamak maksadıyla doğum yılı olarak belirleyen birisinin bu hatasını  her zaman bir yazılım yükleyerek düzeltemezsiniz. Yapılabilecek tek şey bu konuda verilecek eğitimdir. Unutmayın ki hackerlar aynı zamanda iyi birer sosyal mühendistir.

Web sitelerinin hacklenmesi olayına gelince, bu konuda eğer kendiniz profesyonel bir web master değilseniz ve bu konuda dışarıdan hizmet almayı düşünüyorsanız, EFORWEB gibi profesyonel olarak web sitesi tasarımı ve yayıncılığı yapan bir firmayı tercih etmeniz yararınıza olacaktır.


SEO Uyumlu Blog Yazıları Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu blog yazıları

Dijital pazarlama işiyle meşgul olan birisi olarak içerik pazarlama konusunda çalışma yaptıysanız içeriğinizin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasının ne kadar zor bir durum olduğu hususunda aynı fikirde olacağımız kanısındayım.

Sadece 500 – 600 kelimelik içeriklerle Google da bir yerlere varabilmeniz artık pek mümkün değil.  Laf kalabalığı yapmadan mükemmel içerikler geliştirerek kalıcı bir marka oluşturmak ve SEO (Search Engine Optimizasyon) u arttıracak bir blog yazısı yazma konusunda kararlı iseniz işte yapmanız gerekenler!

1.Uygulanabilir Öneriler Sunun ve Adım Adım Talimatları Ekleyin:

Yalnızca yüksek düzeyde tavsiyede bulunan bölümlerin aksine hedef kitleniz için inanılmaz pratik öneriler sunan bir blog yazısı oluşturmanız insanların sayfanızı keşfedeceği ve orada daha fazla zaman geçirmesini sağlayacağı anlamına gelir.

Müşterilerinizin karşılaştıkları önemli sorunlar nelerdir? Hangi yeni araç veya parametreleri kullanmayı tercih ediyorlar? Kendi işinize uyguladığınız yöntemler, kavramlar ve taktikler var mı? Neden bunları müşterilerinizle paylaşmalısınız?

Yazmak istediğiniz konuyla ilgili makalelerin zaten  yazıldığını mı fark ettiniz. Vazmı geçmelisiniz? Elbette hayır!

Öne çıkmak için, başka yerde belirtilmeyen yeni ipuçları vermek yada hiç kimsenin paylaşmadığı orijinal durum incelemeleri paylaşmak bu sorunun kesin çözümüdür.

2.Birçok  Fikri Hızlı Bir Şekilde Tanıtmak için Listeleri kullanın :

Müşterileriniz meşgul profesyonel bir kitleden oluşmaktadır. Makalenizi okuyanların uygulayabileceği,  eyleme geçirilebilir fikirlerin bir listesini içeren makale yazmak, birisinin ilgisini sürdürebilmenin, insanlara fikirlerini hayata geçirebilmeleri ve onlara rehberlik etmeniz için doğru bir yoldur. İnsanlar listeleri hızla gözden geçirebilir ve ilgilerini çeken bölümlere odaklanabilir.

3.Önceden Oluşturulmuş İçeriklerden En İyi Kaynakları Seçerek Yayın Oluşturun:

Hersefederinde orijinal bir makale oluşturmak zaman ve zahmet isteyen bir iş olduğu için sizin veya başkaları tarafından oluşturulan en sevdiğiniz kaynakları bir araya getiren yayınlar oluşturabilirsiniz. Peki bu size ne gibi yararlar sağlar?

Toplama bir yazı yazmak, bir konunun bilgi derinliğini  genişletmenize, alanınızdaki uzmanları ve düşünce liderlerini tanımanıza yardımcı olurken çokça paylaşılan bir blog yazısı oluşturmanın iyi bir yolu olabilir. Ayrıca, yazınızda başkalarına atıfta bulunmak ve onları makale ile ilgili bilgilendirmek, bu içerik yaratıcıları makalenizi kitleleriyle paylaşmaya yönlendirecek ve web sitenize yeni ziyaretçiler getirecektir.

4. Araç veya Yazılım İncelemeleri:

Ziyaretçilerinizin zamandan tasarruf etmesine ve günlük yaşamlarında verimlilik kazanmalarına yardımcı olan araçları inceleyip bunları kullanarak tanıtın. Bu araçlardan söz ederek bu markalara makalenizde yer vermeniz bu markaların makaleyi kitleleriyle paylaşmasına sebep olacaktır.

5.İnfografikler:

İnfografikler işleri kolaylaştıran önemli istatistikleri paylaşmak veya belirli bir konuyla ilgili adım adım rehberlik etmek istediğinizde çok faydalı olabilmektedirler. İnfografikler, günümüzde Web de en çok paylaşılan ve sevilen içeriklerden biri haline gelmiştir.

6.Yeni Bir Kavram veya Eğilimi Tanımlayın:

Kendi alanınızda yeni bir kavram tanımladığınızda hedef kitlenizin bunu benimsemesini sağlayabilirseniz kendinizi bir düşünce lideri konumuna getirirsiniz. Bir düşünün; “selfy” i ilk siz tanımladınız!

Başlangıç olarak bu bilgiler ışığında yazacağınız blog yazılarınızın zamanla sitenizin organik aramalarda üstlere doğru tırmanışa geçmesine nasıl katkı sağlayacağını göreceksiniz. Katkılarınız yada yardım talepleriniz için EFORWEB olarak bizimle daima iletişime geçebileceğinizi unutmayın.


Yeni Bir Teknolojik Devrim

Son zamanlarda tüm dünyada meydana gelen siyasal gelişmelere bakıp hayatımızda çok büyük etkileri olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat tüm hayatımızı gerçekten etkileyen değişimler teknolojik alanda gerçekleşmektedir. Öyleki bunlara değişiklik yerine devrim tabirini kullanmak daha doğru olacaktır.

İnsanlığın yakın tarihine baktığımız zaman insanlığın evrimini şekillendiren devrimsel değişim dönemlerini görebiliriz. İnsanlar tarım toplulukları olarak gruplaşmaya başladıklarında Tarım Devrimi’ni; buhar gücüyle çalışan makinelerin keşfiyle seri üretime geçilerek Sanayi Devrimi’ni; bilgisayarlaşmanın yarattığı otomasyon ve iletişim şeklimizi belirleyen İnternet ise Dijital Devrimi beraberinde getirmiştir. Daha yakın bir devrim ise insan ve makine arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran ve bir söyleme göre insanlığın sonunu getirecek olan Biyoteknolojik Devrim olmuştur. Bu durum her ne kadar uzak görünse de bu yolda ilerlediğimiz inkar edilemez. Bu fikir Davos ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumunda, Dördüncü Sanayi Devrimi teması çerçevesinde ortaya konulmuştur.

Peki bizi neler bekliyor? Dijital Devrimin, hayatımızı değiştiren diğer tüm etkenlerden farkı nedir? Neden diğer değişim dönemlerinden daha önemlidir?

Basitçe söylemek gerekirse bütün teknolojik değişimler aynı anda gerçekleşiyor. Bu devrimin bir sonucu olarak hepimiz birbirimize bağlı olduğumuzdan ve bilginin kolayca erişilebilir olduğu, ayrıca kolayca paylaşıldığından, değişim hızı, insanlık tarihindeki herhangi bir süeçten çok daha hızlı olacaktır.

Bu teknolojik gelişmelerin günlük hayatımıza sızan ve yaşam tarzımızı değiştirebilecek bazılarına yakından göz atalım:

Yeni Bir Teknolojik Devrim ve EFORWEB

SANAL GERÇEKLİK: Dijital dünyayı hayatımızın bir parçası haline getirmek büyük kolaylıklar ve olanaklar sunuyor bizlere. Oturma odamızdan ayrılmadan gerçekci bir etkilişimle oyun oynamak, bir marketi gezmek yada satın almak istediğiniz büyük bir evi dolaşmak akla ilk gelenlerden. Ayrıca Sanal Gerçeklik, tüm dijital iletişim ve etkilişim şeklimizi değiştiebilir. Örneğin ziyaret ettiğiniz web sitelerinin 2 boyutlu görüntülerinin yerine 3 boyutlu etkilişimi olduğunu bir hayal edin. Sanırım bu söylediğime doğru yol almaya çok başladık:

Facebook un kullanıcılarına çevre ortamında 360 derecelik fotoğraflar yayınlamasına imkan verdiğini,  Youtube un 360 derecelik videolar barındırdığı yada Google map üzerinde 360 derecelik etrafı keşif özelliği bulunduğunu çoktan farketmiş olmalısınız. Sizce bu durum nerelere gidebilir?

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK: Dijital dünyayı gerçek dünya ile birleştirme becerisi. En güzel örnek bu teknolojiyi ön plana çıkaran Pokemon Go dur. Dünya çapında 10milyon indirme yapılan en hızlı gelişen mobil oyundur. Tüketicilerin arttırılmış gerçeklik üzerine geliştirilmiş uygulamalara ne derece ilgi gösterdiği ve bu konuda ne kadar talepkar oldukları ortada.

YAPAY ZEKA: Dijital sistemlerin öğrenmesi ve tecrübe konusunda evrimleşmesini sağlayan yapay zeka bazen kötü bir insansı taklit olabilirken yakın gelecekte HER/aşk filmindeki gibi trajik bir durumda yaratabilir.

ROBOTİK: Tüm endüstrilerin otomatikleşmesi nedeniyle insan türünün emeği ve ekmeği için kötü bir sonuç ortaya çıkabilir. Geçtiğimiz günlerde Dallastaki polis cinayetlerinde tespit edilen suçluyu öldürmek için bir robotun kullanıldığı haberi bu durum insanlar tarafından kanıksanmış olmalı ki pekte ilgi görmedi.

Quantum bilgisayarlar ve EFORWEB

QUANTUM HESAPLAMA: Quantum hesaplama yapabilme olasılığı gerçekte kanıtlanmamış olan sınırsız bir işlem ve güç potansiyeline sahiptir.

Bunlardan sadece birinin ortaya çıkışı bile yaşadığımız dünyada büyük bir değişiklik teşkil etmek için yeterli olmuş olabilir. Ancak unutmamalıyızki hepsi aynı zamanda gelişiyor. Dahası iletişimin artık çok kolay olduğu dünyada bu teknolojilerin hızla gelişmesi ve benimsenmesi için potansiyel her zamankinden daha büyük. Unutmamalıki bu teknolojilerin bir çoğu tamamlayıcıdır. Yapay zekanın kuantum bilgisayarın gücü ile gösterebileceği gelişimi, bir robotun internet aracılığı ile evinizdeki tüm elektronik cihazları kontrol edip edemeyeceğini bir düşünün.

Aslında sorulması gereken bu değişimin etkisinin genel olarak gezegendeki tüm insanlar için olumlu yada olumsuz olup olmayacağıdır. Dijital devrim, görünüşte gelişimiş ülkelerdeki insanların hayatını iyileştirdi ancak otomasyonun işgücü piyasalarını tahrip ederek yoksulların olumsuz etkilenmesine neden olduğu bir gerçektir. Değişimin dünya üzerinde olumlu bir etki yapacak şekilde gerçekleştirilmesi bizlerin sorumluluğunda olacaktır.

Dijital bir ajansın Proje Yöneticisi olarak bu değişimin bir parçası olabilme şansına sahip olduğum için şanslı hissediyorum. Yeni teknolojilerin, kolaylık sağlayan, çekici ve heyecan verici yönünü ilk olarak yaşamakla birlikte olumlu yönde kullanabilme fırsatına sahibiz. Kuruluşunuzun bu yeni teknolojilerden nasıl faydalanabileceğini keşfetmek için EFORWEB olarak bizimle iletişim kurabilirsiniz.


Web Tasarımında Etkili Geri Bildirim için 4 İpucu

Web tasarımında etkili geri bildirim için 4 ipucu / EFORWEB

İyi bir tasarım geliştirmenin ve bir projenin devamlılığını sağlamanın anahtarı, müşteri ile olan açık iletişim ve işbirliğidir. Müşteri, ürün ya da hizmet konusunda uzman biridir ve muhtemelen ürün yada hizmetin tasviri konusunda iyi bir fikre sahiptir. Siz ise uzman bir tasarımcı olarak mükemmel web tasarım tecrübelerine sahip olabilirsiniz. İdeal bir dünyada müşteriyle aynı dili konuşur, aldığınız harika geri bildirimler ile tasarım hedefinize doğru yelken açar ve hedefe sorunsuzca ulaşırsınız.

Oysa gerçek şu ki, müşterinizden yada ekip üyelerinizden kusursuz bir geri bildirim almak kolay bir iş değildir. Çoğu zaman, farklı hedeflere sahip olarak projeye dahil olan birkaç paydaş bulunmaktadır. Geri bildirim belirsiz olabilir, kararsızlık hakim olabilir ve öznellik tüm süreci sarsabilir. Tasarım, tanımı gereği elbette subjektif olsa da, birkaç basit yönergeye uymak, müşterilerinizden etkili geri bildirim almanızı ve işlemi olabildiğince sorunsuz hale getirmenizi sağlamaya yardımcı olacaktır. İşte size web tasarımında etkili geri bildirim almak için 4 ipucu:

1) Paydaşları Yönetin:

Bir projede birden fazla paydaş varsa etkili ve doğru bir geri bildirim almak çoğunlukla olduğu gibi zor olabilir. Böyle durumlarda A ve B kişisi C kişisinin fikir vermesine güvenerek kendi fikirlerini beyan etmeyebilirler. Yada X ve Y kişilerinin hedefleri çakışabilir. Belki A kişisi geçmişte bir web ajansıyla kötü bir tecrübe yaşadı ve masaya kötü bir önyargıyla oturdu.

Sorun ne olursa olsun ilk yapılması gereken çalışma gurubunun kimlerden oluşacağı ve nihai imza yetkisinin kimde olacağı kesinleştirilmelidir. Projenin her aşamasında dürüst ve açık bir iletişim ortamı yaratmak önemlidir; zira etkin bir iletişim için ilk şart budur. Paydaşlara ortak bir hedefiniz olduğunu ve bir ekip olduğunuzu mutlaka hatırlatın. Bu herkesi aynı vizyonel pozisyonu almaya ve olumsuz duyguların ortadan kaldırılmasına büyük katkı sağlayacaktır.

2) Belirsizliklerden Kaçının:

“Uyum”, “keskin” veya “kaygan” gibi belirsiz tanımlayıcılar tam olarak somut değildir ve yanlış yorumlamaya kolayca açık olabilirler. “Ben hoşlanıyorum” ya da “hoşuma gitmedi” gibi ifadelerden kaçınılmalıdır. Müşteriniz, işletmelerinin nasıl algılanmasını istedikleriyle ilgili tavsiyelerde bulunmak için donanımlı olsa da, tasarım uzmanları değildir ve istediklerini açıklayabilecek tasarımsal teknik dile sahip değildirler. Dolayısıyla, onlardan daha spesifik olmasını istemek en etkili yaklaşım olmayabilir. Bunun yerine, onlara “neden” diye sorup “neden” diye sormaya devam edin; böylelilikle gerçekte ne elde etmeye çalıştığını anlayabilirsiniz.

Bir diğer yararlı yaklaşım ise, onlardan istediklerine benzer örnekler vermelerini istemektir. Bu, düşüncelerini görselleştirmelerinde ve ikinizinde aynı anlayışta olduğunuzdan emin olmanıza yardımcı olmak için harika bir yoldur.

3) Dengeyi Koruyun:

Biz insanların negatif durumlara odaklanma eğilimi vardır. Fakat anlamanız gereken müşterinizin nelerden hoşlandığını anlamak onun nelerden hoşlanmadığını anlamakla ilgilidir. Artı, olumlu yorumlar herhangi bir eleştirinin olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olur.

4) Kişiselleştirmeyin:

Sorulması gereken bütün soruları sordunuz, müşterinizin ne istediğini anladığını düşünüyorsunuz fakat tüm hafta çalışmanıza rağmen müşteri tasarımınızı beğenmedi.

Tasarımlarınız eleştirildiğinde negatif bir tepki vermemek konusunda zorlanabilir ve müşterileri ne istediklerini etkili bir şekilde iletmemekle suçlamak kolay olabilir, fakat bunu yapmayın. Eleştiri, tasarım süreciyle doğrudan bağlantılıdır ve doğru yönetilirse, elde edilen geri bildirim hem sizin hem de müşterinin memnun olduğu bir çözüme ulaşmanızda yardımcı olacaktır.

Geri bildirim almak değerlidir, ancak yönetilmesi zor olabilir.Umarım yukarıdaki dört ipucu, projelerinizin tasarım aşamasının sorunsuz tamamlanmasına, aynı zamanda müşterilerinizi mutlu ederken, projelerinizin gerçekleşmesinde yardımcı olur. Projelerinizi hayata geçirmeniz için EFORWEB olarak yardımcı olmaya hazırız.


Google AdWords Nedir?

Mersin İnternet ReklamcılığıGoogle AdWords

EFORWEB olarak bu yazımızda Google AdWords’un ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatacağız. Bizde Mersin web tasarım başta olmak üzere Google AdWords hizmetlerini dünyanın her yerine sunmaktayız. Mersin Google Adwords, Mersin web tasarım hizmetlerimizden yararlanmak için iletişim sayfamızdan bize ulaşmanız yeterli. Şimdi yazımıza göz atacak olursak öncelikle AdWords’un tanımını yapalım:

Nedir AdWords?

Her gün milyarlarca insan internet ortamında birçok arama motorunu kullanarak çeşitli anahtar kelimelerde aramalar yapmaktadır. Herkesin bildiği gibi Google bu anlamda dünya üzerinde en çok kullanılan arama motoru unvanını elinde bulundurmaktadır. Google AdWords ise dünyanın en büyük arama motoru olan Google’da, doğal arama sonuçlarında web sitenizin “Tıklama Başına Maliyet” yani TBM sistemiyle üst sıralarda çıkmasını sağlayan ücretli bir pazarlama aracıdır. Google AdWords’un en büyük ve en önemli özelliği işletme olarak bütçeniz ne olursa olsun Google’da reklam vermeninen hızlı ve en basit yolu olmasıdır.

Mersin Google AdWordsNasıl Çalışır?

AdWords’ün nasıl çalıştığını anlamak ve reklam bütçenizden en iyi şekilde yararlanmak için birtakım bilgiye ihtiyacınız vardır. Örneğin; anahtar kelimeler, yerleşimler, reklam sıralaması, kalite puanı vs. böyle uzayarak gider ve bunlar Google AdWords’ün yapıtaşlarıdır diyebiliriz.

Anahtar kelime hedefli Google AdWords’ün çalışma mekanizmasını inceleyelim; öncelikle reklam veren işletmeler kendi anahtar kelimelerini belirler, bu kelimeler ve benzeri terimler Google’da aratıldığında reklamlarının yayınlanmasını talep ederler.
Basitçe anlatacak olursak bir Google kullanıcısı tarafından aranan kelime, reklam veren işletmenin belirlediği anahtar kelimelerden biriyse ya da Google tarafından anahtar kelimeyle bağlantısı olacağı belirlenen bir kelimeyse, arama sonuçlarının üst kısmında ilgili reklamlar görüntülenir.
Google reklamlarınızı görüntülemek için işletmeden herhangi bir ücret talep etmez. İnternet kullanıcıları tarafından reklamınız görülüp tıklandığında ücretlendirilirler. Verilen Google AdWords reklamlarının üst sıralarda yer almasını belirleyen koşul yalnızca TBM’ler değildir.
Google AdWords reklamı veren işletme ve kullanıcı deneyimlerine bağlı olarak anahtar kelimelere 1 ila 10 arasında bir kalite puanı verir. Böylelikle bir kullanıcı Google’da arama yaptığında bu anahtar kelimeye reklam veren işletme ve diğer rakip işletmelerin TBM’leri ve kalite puanları çarpılarak bir açık arttırmaya sokulur. Bu açık arttırma sonucunda sıralama belirlenir.


İçerik Yönetim Sistemi

Mersin CMS Web Tasarımİçerik Yönetim Sistemi Nedir?

Mersin web tasarım EFORWEB olarak, bu yazımızda içerik yönetim sistemli web tasarım konusundan bahsedeceğiz. Hadi gelin nedir bu içerik yönetim sistemi bir göz atalım.

İçerik Yönetim Sistemi (CMS), bir web sitesinin içeriğini yönetmeye yarayan sistemdir. Bir çok CMS, web tabanlı arayüzler sunar ve yayıncıların web tarayıcıları vasıtasıyla bu panele erişmelerini sağlar. Ayrıca, web yayını için tasarlanan bir CMS, arama motorları için anahtar kelimeleri belirleme, ve meta tagları oluşturma özelliklerini de sunmaktadır.

Neden İçerik Yönetim Sistemi?

İçerik yönetim sistemlerini kullanmanın en büyük avantajı, kod bilgisine gerek bırakmadan dinamik web sitelerinin yönetilmesini sağlamaktadır. İçerik yönetim sistemlerinde, web sitenizin içeriklerini hazırlamak ve yayınlamak, kategori, menü ve sayfaları oluşturmak çok kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Ayrıca açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemlerini de kullanabilirsiniz. WordPress ve Joomla en çok kullanılan içerik yönetim sistemleri arasında yer alıyor. Yalnız bu tarz içerik yönetim sistemlerinde her şeyi dinamik olarak yapabilmeniz size sunduğu özelliklere bağlıdır. Bu içerik yönetim sistemlerinin yanı sıra, özgün içerik yönetim sistemlerini kullanmayı da talep edenler bulunmaktadır. Böylece daha özgün ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir içerik yönetim sistemine sahip olmuş olurlar.

İçerik Yönetim Sistemi Kolaylıkları

  • Teknik bakımdan web konusunda yeterli olmayan kişiler için idealdir. Yani Word gibi basit bir kelime işlemci programını kullanabilen bir kişi CMS’de kolay bir şekilde içerik oluşturabilir, düzenleyebilir ve yayınlayabilir.
  • Çoklu kullanıcı desteği ile, şirketinizde çalışan, içerik girişinden sorumlu kişiler varsa, bunlar arasında iş bölümü yapabilirsiniz. Böylece bu kullanıcıların hepsi aynı anda içerik oluşturma ve yayınlama yetkilerine sahip olurlar.
  • Web sitesinin tasarım değişiklikleri daha da kolay hale gelir. Çünkü içerik ve tasarım ayrı sanal yapılarda yer alır ve bu sayede sitenin çalışmasını bozmadan tasarım değişikliklerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bazı işler için içerik yönetimi sadece içerik yayınlamak demek değildir. Zamanı dolduğunda o içeriği arşive almak ya da kaldırmak da gerekebilir. Örneğin belirli zamanlarda sunulan promosyon hizmetleri, sezonu bittiğinde kaldırılmalı veya değiştirilmelidir. CMS yazılımı ile bu basit bir şekilde yapılır ve kaldırdığınız içerikle beraber buna bağlı olan sitedeki tüm linkler ve menülerde otomatik olarak güncellenir.

CMS Nasıl Çalışır?

İçerik yönetim sistemine, sadece site yöneticileri ve alt yöneticiler tarafından erişilir. Site yöneticisi, alt yöneticilerin yetkilerini kaldırabilir yahut sınırlandırabilir. Web sitesinin kullanım istatistiklerine ve iletişim formlarına panelden ulaşılabilir. CMS konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • CMS, sonradan eklenebilecek tüm yazılım özelliklerine uyum sağlamalıdır.
  • Güvenlik ve hız konusunda gelişmiş olmalıdır.
  • Çoklu dil desteği bulunmalıdır.
  • İstenilen raporlar oluşturulabilmelidir.

CMS Çeşitleri Nelerdir?

  • ECMS (Enterprise Content Management System)
  • WCMS (Web Content Management System)
  • DMS (Document Management System)
  • MCMS (Mobile Content Management System)
  • CCMS(Component Content Management System)
  • MCMS (Media Content Management System)

Size özel tasarlanmış içerik yönetim sistemine sahip bir web sitesi tasarlatmak isterseniz web tasarım sayfamıza göz atmanızı öneririz. Mersin web tasarım alanındaki yıllarca edindiğimiz tecrübeyle sizlere yardımcı olmak isteriz.


SEO Uyumlu Web Tasarım Nasıl Olmalı?

Mersin Web Tasarım ve SEO
Mersin web tasarım
ve Mersin SEO firması EFORWEB olarak, bu yazımızda sizlere bir web sitesinin nasıl SEO ile uyumlu hale getirilebileceğinden bahsettik. SEO uyumlu bir web sitesi Google başta olmak üzere tüm arama motorlarında üst sıralarda yer alabilme potansiyeline sahiptir. Bu altyapı edinildiğinde web sitesinin ziyaretçi trafiği büyük ölçüde artacaktır. SEO kriterlerine uyan web sitelerine “arama motoru dostu” denilmektedir.

SEO kriterlerine uyan bir sitenin özellikleri nelerdir? Bu sorunun yüzden fazla cevabı mevcuttur, ancak biz aşağıdaki yazımızda en önemlilerinden bahsettik.

meta-tags-compressorAçıklayıcı ve Özgün META Etiketleri Oluşturun

Arama motorları için, bir web sitesinin en önemli görünürlük ölçütlerinden birisi “meta” etiketleridir. META etiketleri için ise “title” ve “description” etiketleri olmazsa olmaz öneme sahiptir. Arama motorları tarafından sayfanın anlaşılabilmesi açısından ilk sırada yer alan bu etiketlerinde bazı özellikleri mevcuttur. Title etiketi ortalama 70 karakterden oluşan ve sayfanın içeriğini açıklayıcı kısa bir yazı olmalıdır. Description etiketi ise sayfa içeriğini özetle anlatan ortalama 160 karakterden oluşan bölümdür. Bunların dışında birçok etiketin yanısıra “Keywords” etiketi de bulunmaktadır ancak keywords artık etkili bir SEO kriteri olmaktan çıkmıştır.

Özgün İçerikÖzgün ve Kaliteli İçerik Oluşturun

Arama motorları geçmiş yıllarla kıyasladığımızda artık kopya içerik barındıranların ve imla kurallarını hiçe sayanların içeriklerini görmezden geliyor diyebiliriz. Yine bir başka deyişle artık arama motorları içeriğe çok fazla önem vermeye başladı. Arama motorları artık sayfa içeriğinde geçen kelime sayısından çok, ziyaretçilerin sayfada ne kadar süre geçirdiklerine bakmaktadır. Bu nedenle içeriğin özgün olması yeterli değildir; içerik özgün olduğu kadar kaliteli de olmalıdır. Sitede yer alan içerikler ziyaretçileri içeriğe kilitlemeli ve site içinde başka sayfaları da dolaşmaya sevk etmelidir. Böylece içeriğin kalitesini ve kullanıcıya olan faydasını ölçerek web sitesini değerlendiren arama motorları web sitenize iyi bir puan vererek sizleri üst sıralara yerleştirecektir.

hizli-web-sitesi-compressorWeb Siteniz Hızlı Açılabilir Olmalı

Web sitenizin hızlı açılabilmesi gerekmektedir. Çünkü arama motorları açısından olmazsa olmazlardan biridir bu kural. Bu sebepten dolayı web sitenizde ki resimlerin ve kodlama yapısının optimize edilmiş olması gerekmektedir. Hızlı bir web sitesi ziyaretçiyi içine çekerken yavaş açılan bir web sitesi ziyaretçilerin web sitenize hiç uğramamasına sebep olur. Çok kısa sürelik bir yavaşlamanın dahi çok büyük zararları olabilmektedir. Bununla ilgili örneklerimize göz atalım:

  • 0.5 saniyelik bir yavaşlama Google’ın trafiğinde %20’lik bir azalmaya,
  • 0.1 saniyelik bir yavaşlama Amazon’un cirosunda %1’lik bir azalmaya,
  • 0.4 saniyelik bir yavaşlama Yahoo’nun trafiğinde %5-9 arasından bir azalmaya sebeb olduğu,
  • Sayfa yüklenme hızında 1 saniyelik bir gecikme; geri dönüşlerde %7, sayfa görüntüleme sayısında %11, müşteri memnuniyetinde %16 azalmaya yol açtığını,
  • Web sitelerinin açılmasında ortalama bekleme süresinin 6 saniye olduğu, ve bu süre 8. saniyenin üzerine çıktığında artık ziyaretçilerin siteden çıkmayı seçtiği, yapılan anket ve araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.

Diğer Özellikler

  • Web sitenizin kodlamasında HTML5, CSS3 kullanılmış olmalıdır.
  • Ziyaretçilerin, rahatlıkla kullanabilmesi için web siteniz tüm aygıtlarla uyumlu bir yapıda olmalıdır.
  • Web sitenizde, H1 ve H2 taglarına yer vermelisiniz. Kullanırken de dikkatli olmalısınız. H1 tagını en fazla 1 kez kullanmalısınız.
  • Sitenizin tasarımında gözü yormayan ve birbirine uyumlu renkler kullanarak şık bir tasarım oluşturmalısınız.
  • Siteniz, ziyaretçiler ile etkileşim içinde olmalıdır. Örneğin; herhangi bir form doldurulduğunda veyahut bir işlem yapıldığında web siteniz kullanıcılara cevap vermelidir.
  • Web sitenizi daima güncel tutmalısınız.

Web Sitenizi Yeniden Tasarlatırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Mersin Web Tasarım
Eski ve kullanışsız web sitenizi en yeni tasarım ve kodlama teknikleriyle güncel ve etkileşimli en önemlisi de SEO dostu olarak dizayn etmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Mersin Seo ve Mersin Web Tasarım firması EFORWEB olarak sizlere bu işlemlerin nasıl olması gerektiğinden bahsedelim.

Öncelikle “SEO Dostu Tasarım” demiştik, peki nedir bu SEO dostu web tasarımı? SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO dostu web sitesi ise, Google başta olmak üzere arama motorlarında ilk sayfada ve üst sıralarda çıkabilecek alt yapıya sahip web sitesi anlamına gelmektedir.

Web Sitesi Yenilemede Hazırlık

Her tasarımda olduğu gibi web tasarımda da ilk adım hazırlık yani planlama ve araştırma kısmıdır. Müşterinizin yer aldığı sektör hakkında, geniş bir sektörel araştırma yaparak sektör hakkındaki bilgileri taramalı ve bu alan hakkında bilgi sahibi olarak araştırma kısmının ilk adımını atmalısınız. Müşteri şirketin geçmişini, marka değerini, hedeflerini ve buna benzer pek çok bilgiyi edinerek yola devam    etmelisiniz çünkü hakkında bilgi sahibi olmadığınız bir şirket için yapacağınız tasarım, başarılı bir tasarım olamaz Üzerinde çalışılan projenin tüm detaylarını bilmeli ve bu detaylar doğrultusunda hareket ederek; kullanıcı dostu, etkileşimli, fonksiyonel ve aynı zamanda da SEO dostu bir tasarım ortaya çıkararak web sitesinin yeniden tasarımı için en mükemmel çözüme ulaşmış olursunuz.

Web Sitesi Yenilemede Site İçi SEO

Web sitesinin tasarımını yenilerken “SEO Dostu” olması gerektiğini üstüne basa basa tekrar etmiştik. SEO çalışmalarımızın verimliliğini arttırabilmek için aynı düzeyde site içi SEO çalışmalarınıda gerçekleştirilirse daha verimli bir SEO çalışması yapılmış dolayısıyla SEO Dostu bir web sitesi elde edilmiş olur. Site içi SEO çalışmaları web sitesinin tasarımı ve yazılımsal tabanı başta olmak üzere web sitesine dair tüm alanları kapsamaktadır, ancak en önemli kısım SEO uyumlu özgün içeriklerdir.

Site içi SEO, web sitesinin tasarımını yenilerken çok önemli bir aşama olduğundan bu çalışmalar sektöre ve müşteri kitlesine hakim profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Sektör ve müşteri kitlesine hakim olabilmek için de planlama aşamasında çok iyi bir hazırlık gerekir.

Yenilenen Web Sitenizin Müşterilere Tanıtımı

İnsanları web sitenize çekebilmek ve yeni müşteriler kazanabilmek için yalnızca site içi SEO çalışmaları en mükemmele ulaşabilmek için yeterli değildir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarını tam anlamıyla (hem iç hem dış SEO) yapmak gerekmektedir. Ayrıca SEO çalışmalarının yanı sıra, arama motoru reklamları, sosyal medya pazarlama çalışmaları, e-posta pazarlama çalışmaları, dijital pazarlama vb. çalışmalar ile web sitenizi tüm dünyaya tanıtma fırsatı bulabilir ve en mükemmele ulaşmış olursunuz.


Sanal POS Kurulumu

E-ticaret siteleri ve ödeme altyapısı kullanılması gereken web sitelerinde sanal pos ve ödeme çözümleri kurulumu oldukça önemlidir. Güvenli kod oluşturma ve sorunsuz işlemler için tecrübeli yazılımcılara ihtiyaç vardır.

EFORWEB olarak, şimdiye kadar ödeme altyapısı kurduğumuz müşterilerimizden kazandığımız deneyimlerle ödeme altyapı hizmetleri vermekteyiz. Bankalar dahil diğer aracı ödeme kuruluşlarının da entegrasyonlarını yapıyor, gerektiğinde ödeme raporlama ve bayi yönetim çözümleri de sunmaktayız.

Sanal POS kurulumu için destek verirken, kullandığınız e-ticaret yazılımına, kişiye özel yazılıma veya hazır sisteme sanal POS kurulumunu başarıyla gerçekleştirebilmekteyiz.

Türkiye’nin her yerine sanal POS kurulumu için çözüm sağlarken, yurt dışı ödeme alımlarınız için de uluslararası ödeme sistemlerinin entegrasyonunu sağlamaktayız.

Aşağıdaki ödeme sistemlerinin kurulumlarını yapabilmekteyiz.

Sanal POS ve Diğer Ödeme Altyapıları

  • Bütün Türk bankalarının sanal POS kurulumları
  • Iyzico
  • Turkpos
  • iPara
  • PAYU
  • Paypal

Sanal POS Kurulabileceğimiz Yazılımlar

  • OpenCart
  • Magento
  • osCommerce
  • WooCemmerce
  • PrestaShop
  • VirtueMart
  • Joomla
  • WordPress
  • Kişiye özel olarak kodlanmış e-ticaret yazılımlarına da sanal POS kurulumu gerçekleştirebiliyoruz.

Sanal POS Kurulumu

Sanal POS Kurulumu

Sanal POS Nedir? Ne İşe Yarar?

E-Ticaret’in temel anahtarlarından biri de “Sanal POS” denilen sistemlerdir. Sanal POS, kredi kartı ile alışveriş yapılan mağazalarda kasalarda bulunan POS cihazının, internet ortamında kullanılan çeşitlerine verilen isimdir.
Daha da açıklayacak olursak POS işlemlerinin kart bilgileri girilerek internet aracılığı ile elektronik ortamda fiziki bir POS kullanılmadan yapılabilmesini sağlayan bir uygulamadır.

Sanal POS, VPOS (Virtual Point Of Sale-Sanal Satış Noktası) ismi ile de bilinir.

Sanal POS Nasıl Çalışır?

Sanal POS’un çalışma mantığı ise şöyledir; Sanal POS ile alıcı-satıcı ya da satıcı-tedarikçi arasında online bir ödeme sistemi ve altyapısı kurulmuş olunur. Sistem, firmanın web sitesi üzerinden bilgilerini giren alıcının banka ve kredi kuruluşlarında olan hesabından, aldığı ürün veya hizmetin bedeli olan parayı firmanın kendi banka hesabına geçmesine dayanır.

Sanal POS Çözümleri

Ürün ve hizmetlerinizin satışını kredi kartı ya da banka kartıyla online olarak yapmak istiyorsanız Sanal POS’a sahip olmanız gerekmektedir. Müşterilerinize taksitle ödeme imkanı sunabilmeniz için farklı bankalardan tek tek Sanal POS almanız şarttır ve buda gayet zaman alıcı ve de maliyetli bir süreçtir.
Ama hiç dert etmeyin Efor Web tüm çözümleri ile sizinle. Tek bir sözleşme ve hızlı entegrasyonla tüm bankaların (Bonus, World, Axess, Maximum, Card Finans, AsyaCard, Paraf vs.) Sanal POS’una bizimle çalışarak kolayca sahip olabilirsiniz.

Sanal POS ve Güvenlik

Sanal POS, “3D Secure” sistemi ile güvence altına alınmıştır. Peki nedir bu 3D Secure? 3D Secure internet üzerinden yapılan alışverişlerin yüksek güvenlik ortamında yapılmasını sağlayan ve internet alışverişlerindeki olası sahtekarlıkların önlenmesini sağlayan bir uygulamadır.
3D Secure elektronik ticaret işlemlerinin güvenliğinin artırılması amacıyla Visa ve MasterCard tarafından geliştirilmiş bir sistemdir.  Visa ve MasterCard logoları bulunan sanal iş yerlerinden yapılan alışverişler Visa ve MasterCard güvencesi altındadır. Bu sayede hem kart sahipleri hem de üye iş yerleri olası dolandırıcılıklara karşı güvence altına alınır.

3D Secure Neden Güvenlidir?

3D Secure sisteminde, sanal ödeme işlemi gerçekleşirken, banka tarafından kart sahibine sadece kendisinin bildiği ödeme şifresi sorulmakta ve kart sahibinin kimliği doğrulanmaktadır. Bu sayede yetkisiz kişilerce kredi kartlarının internet ortamında kullanılmasının önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

3D Secure Nasıl İşler?

Kart sahibi, kartını internet bankacılığı kanalıyla bankasına kaydettirir. Kart sahibi, sisteme uyumlu sanal işyerinde alışverişini yapar ve ödeme bölümünde gireceği şifre, banka tarafından doğrulanınca alışveriş işlemi tamamlanır.

3D Secure ile Gelen Avantajlar

Bu sistemin avantajlarını şu şekilde listeleyebiliriz;

Kart Sahipleri İçin Yararları:

  • İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kart sahibinin güveninin artması
  • Kullanım için ekstra bir yazılıma ihtiyaç duyulmaması
  • Kullanımının kolay olması
  • Online alışverişlerde kart üzerinde kontrol sağlanması

Mağazalar İçin Yararları:

  • Mağaza tarafından kullanılan yazılıma kolayca entegre edilebilmesi
  • Artan müşteri güveni ile birlikte online satışlarda artış sağlanması (Yapılan araştırmalarda kart sahibi
  • doğrulama sisteminin kullanılmış olduğu mağazalarda alışveriş sayısının %100-200 arasında artış sağladığı gözlenmiştir.)
  • Sahtekarlık riskini büyük oranda azaltması
  • Müşteri ile mağaza arasındaki etkileşimi minimuma indirmesi
  • Geri ödemelerde sorumluluğu mağazalardan alıp bankalara geçirmesi

DİJİTAL PAZARLAMA

Mersin Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, uzun akademik açıklamalara ihtiyaç duyulmaksızın açıklanacak kadar net bir tanıma sahiptir. Dijital pazarlama isminden de anlaşılacağı gibi dijital kanalları kullanarak yapılan bir tür pazarlama çeşididir. Daha detaylı söyleyecek olursak Bilgisayar, tablet, smartphone vs. gibi elektronik cihazlar kanalıyla e-posta, sosyal ağlar vb. kullanılarak, her hangi bir kuruluş veyahut markanın gelişimine yol açan bir süreçtir.
Dijital pazarlama, elektronik ortamlara ürün ya da hizmetlerinizi tanıtabileceğiniz, broşür vb. basılı kaynaklara göre daha avantajlı ve pazarlama potansiyeli çok daha yüksek olan bir çalışmadır.

Dijital Pazarlamanın Önemi?

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte dijital medya da o kadar gelişti ki artık insanlar bilgiye her yerden ve her zaman ulaşabilir duruma geldiler. Büyük ve veya küçük ölçekli farketmeksizin artık tüm firmalar günümüzde pazarlama konusunda oldukça büyük bir rekabet içerisindeler. Bu rekabetin birer parçası olabilmek için güçlü ve etkin bir pazarlama stratejisine sahip olmak gerekir. Bireylerin her gün gittikçe artan oranda dijital içerik tükettiği günümüzde; dijital pazarlama, tüm pazarlama stratejilerinin merkezinde yer almaktadır.

Dijital Pazarlamanın Faydaları?

  • Mevcudiyet alanınız oldukça genişler.
  • Dijital pazarlama’da reklam çok önemlidir ve internet üzerinden reklam daha düşük maliyetlidir. Maliyetlerin düşük olması, kampanyaların büyütülüp daha çok kişiye ulaşılması demektir.
  • Dünyanın bir ucundan, diğer ucuna her yere global olarak ulaşırsınız.
  • Dijital pazarlama yapan şirketler, internet ortamında 7/24 açıktır ve bu da insanların size her an ulaşabileceği anlamına gelir.
  • Ürünlerinize ulaşımı kolaylaştırır.
  • Ürünleriniz hakkında ki bilgiler dijital pazarlama sayesinde güncel olarak sunulur.

Dijital Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

Elde Etme (Acquire): İnsanları web sitenize çekebilmek ve yeni müşteriler kazanabilmek için  yapılan çalışmalardır. Arama motorlarında üst sıralarda yer almanızı sağlar. Arama motoru optimizasyonu (SEO), Arama Motoru Reklamları (PPC), Sosyal Medya Pazarlama (SMM), E-posta pazarlama vb. çalışmalar başlıca konularıdır. Arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek için, web sitesi tasarımına çok dikkat edilmesi gerekir. SEO ve diğer arama motoru pazarlama yöntemlerini kullanarak, potansiyel müşteri kitlesine ulaşır ve hedef odaklı çalışmalarını kolaylaştırırsınız.

Kazanma (Convert): Elde etme aşamasından sonra potansiyel müşteriler internet reklamlarınızı gördüklerinde veya web sitenizi, sosyal medya kanallarınızı vs. ziyaret ettiklerimde bu kişileri potansiyel müşteriden gerçek müşteriye dönüştürmeniz gerekir. Yani convert (kazanma) evresi müşteri web sitenize geldikten sonra, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak aktivitedir. Burda hedef her zaman bir ürün ya da hizmet satışı değildir, bir blog için okunan yazıların, yazıları beğenenlerin, paylaşanların sayıları ve kaç kişinin blogu takip etmeye başladığı gibi şeyler de olabilir.

Eğer satış yapmak istiyorsanız, bu noktada referanslara yer verme ve dijital kanallarınız üzerinden ne kadar satış gerçekleştirdiğinizi sürekli takip etmeniz ve satış odaklı düzenlemeler yapmanız, gerekiyorsa iyileştirmeler yapmanız gerekmektedir.

Ölçme – Optimize Etme (Measure&Optimize): Bu safha, neleri yanlış neleri doğru yaptığınızı anlamanız ve kendinizi rakiplerinizle karşılaştırmanız açısından oldukça önemlidir. Bu aşamada web sitelerinde Google Analytics gibi ölçüm platformlarından faydalanılabilir. Aynı şekilde sosyal medya alanlarındaki faaliyetlerinizi ölçümlerken de bu kanalların kendi ölçüm araçlarını kullanmak mümkün. Eğer başarınızı ölçemiyorsanız, başarılı olduğunuzu söyleyemezsiniz.

Elde Tutma ve Büyütme (Retain&Grow): Dijital pazarlama tekniklerinin sonuncusu olan bu safhada, halihazırda müşteriniz olan kişileri memnun etme ve sizin daimi müşterileriniz olmaları için çalışma kısmı. Bu aşamada hedef odaklı olan ve güncel dijital pazarlama stratejileri, müşteri memnuniyeti, kişiselleştirme ve topluluk oluşturma gibi yöntemleri izleyebilir ve var müşterilerinizi elinizde tutar, müşteri sayınızı arttırarak büyümeye gidebilirsiniz.

Mersin’de Dijital Pazarlama yapan ilk ve tek firmayız.


WEB DÜNYASININ HAYATIMIZDAKİ YERİ NEDİR ?

Web Dünyası

Web Dünyasının Hayatımızdaki Yeri Nedir?

Geçmişten günümüzde bir teknolojidir ki gitmektedir. Gelişimi daima devam eden teknoloji insanın her zaman hayatına faydalı olmak için varolmuştur. Bu alanın bir dalı olan web dünyası da insanlara faydalı olan teknolojilerin en büyüklerinden bir tanesidir.

Bugün hemen hemen her insan araştırmalarını internetten yapmaktadır. İnternet ortamı günümüzde dünya üzerinde çokça yaygınlaşmış çoğu insanın her konularda araştırma, geliştirme ya da her hangi bir bilgi öğrenme amaçlı kullandığı bir hayatın parçası haline gelmiştir.

Web dünyasının çalışma ortamının da en az kendi teknolojisi kadar kaliteli olması gerekmektedir. İnsanların bu konuda web içeriği ve bilgilerinden yararlanması bu sitelerden memnun kalması elbette en önemli gereksinimdir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte web dünyasının da her açıdan gelişmiş olması kaçınılmaz olmuştur. Bir çok programlamada olduğu gibi web sitelerinin de programlaması yine bir takım programlama dilleriyle yapılmaktadır. Bunların isimlerine HTML, CSS, JAVASCRİPT, JQUERY, PHP, MYSQL olarak söyleyebiliriz.  Bu konuda Efor Web en kaliteli çözümler sunmaktadır.

Bir web sitesinin kullanıcısına yüksek kalitede sonuçlar verebilmesi için o web sitesinin  bir ekip çalışması ile kaliteli programcılar tarafından kodlanması gerekir. Yapım aşaması büyük emek gerektiren web sitelerinin kullanıcılara kaliteli ve çözüme odaklı sonuçlar verebilmesi bu teknolojinin en önemli konularından birtanesidir.

Web dünyasında paylaşılan iyi kötü her türlü bilginin insanlar tarafından değerlendirildiği ortadadır. İnsanlar kendi istedikleri her türlü bilgiyi buradan almaktadırlar. Web dünyası kendi içerisinde o kadar geniş bir yerdir ki, bir saniyede milyonlarca kez arama yapılabilmektedir.

İnsanların bir saniyede farklı ülkelerden arama yaparak interneti kullanmaları, web dünyasının hayatımızdaki önemini belirtmektedir.

Mersin Efor Web Ajansı web çalışmalarını en kaliteli ve istikrarlı bir şekilde yürütmekte, projeler çerçevesinde daima en sağlıklı çözümlere adım atmaktadır. Web konusunda her türlü detayı sizlere istediğiniz şekilde sunmakla beraber sizlere bu teknolojinin farklı alternatifli yollarından ve farklı kaliteli pencerelerinden de referanslar sunmaktadır.

Web dünyası insanların hayatında büyük bir yer edinmiştir. Bu önemli teknolojinin de kullanıcıları kadar kendisinin de kaliteli olması önemlidir. Web kullanımlarında tasarımsal ve kodsal anlamda problemsiz bir ürün satın almak, internet hizmetinden faydalanmak için Efor Web Ajans’ı tercih edebilirsiniz. Web tasarım da Efor Web Ajans sizlere kaliteli çözümler sunmaktadır.

Dünyanıza zenginlik katın !

Tek tıkla bir çok insana kendi hayallerinizi ulaştırabilirsiniz. Gerek kişisel gerek ticari anlamda Efor Web ile kaliteli web sitelerine sahip olup hayatınıza farklılıklar katabilir, teknolojinin memnun kaldığı insanlardan olabilirsiniz.


RESPONSİVE WEB TASARIM

Responsive tasarım duyarlı ve uyumlu tasarım anlamına gelmektedir. Açıkça anlaşıldığı üzere, ziyaretçilerin siteye giriş için kullandığı her türlü cihaz ile düzgün görüntülenebilen bir tasarım çeşididir. Yeni sayılabilecek bu tasarım 2010 yılında geliştirilmeye başlandı. Son yıllarda ülkemizde de popülerleşti.

Responsive tasarım web sitenin tablet, telefon ve bilgisayarlar için özel olarak tasarlanmış versiyonlarını içerir. Bu tasarımda site içeriğindeki metinler, görseller ve diğer tüm elementler her bir cihaz ekranına uygun hale getirilmektedir. Responsive tasarımlarda web sitenin masaüstü sürümünde olduğu gibi mobil cihazlarda da her şey yerli yerindedir.

Bir web sitesini Responsive olarak tasarlamak isterseniz CSS kullanmanız gerekir. Web siteleri, CSS’in esnek yapısı sayesinde birçok cihazla uyumlu hale gelebilmektedir. Bunun için cihazların çözünürlüklerini bilmek elzemdir. Aşağıda cihaz çözünürlüklerini görebilirsiniz:Mersin Responsive Web Tasarım

Eğer bir kullanıcı siteyi mobil cihazından ziyaret etmek isterse ve sitenin tasarımı Responsive olarak ayarlanmadıysa ziyaretçinin sitede aradığını bulabilmesi ve sitedeki ziyaretini uzun bir süre tutması mümkün değildir. Bu yüzden kurumsal bir web tasarım firmasından Responsive tasarım ile bilgi almanız, mümkünse Responsive tasarımı yaptırmanız gerekmektedir.

Başta Google olmak üzere arama motorları Responsive tasarımı olabildiğine desteklemektedir. Arama motoru optimizasyonu, “m.site.com” gibi bir subdomain altında mobil tasarımın bulunmasındansa tek bir domainde sitenin mobil uyumlu tasarımının bulunmasını uygun görüyor. Bunu nasıl yapacağınız konusunda fikriniz yoksa veya yardıma ihtiyaç duyuyorsanız ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.


E-TİCARET NEDİR?

Mersin E-ticaretNedir E-ticaret?

E-ticaret internet ortamında insanların belirli sistemler üzerinde gerçek ya da sanal ürünleri para karşılığında satın alması işlemidir. Kısacası ürünlerinizi müşterilerinize sunmanın en kolay ve en ekonomik yoludur.

Neden E-ticaret?

E-ticaret ürünlerinizi 7 gün 24 saat müşterilerinize sunmanın en kolay ve en ekonomik yoludur. Hem satıcı, hem alıcı için birbirinden cazip özellikleri bulunan e-ticaret sistemleri gelişen teknolojilere paralel her geçen gün önemini daha da arttırmaya devam etmektedir.

Avantajları nelerdir?

E-ticaretin en büyük avantajı zamandan ve mekandan bağımsız olarak kullanıcılarına hizmet imkanı sunabilmesidir. Dünyanın neresinde olursanız olun ya da saat kaç olursa olsun fark etmeden; eğer internetiniz varsa tek tıkla alışveriş yapabilirsiniz. Böylece hem alıcılar istedikleri zaman alışveriş yapabilir hem de satıcılar daha büyük müşteri portföyüne ulaşarak daha yüksek cirolar elde ederler.
Avantajlarını birde maddeler halinde sunalım:

  • Firmalar ürünlerini 365 gün satabilecekleri, 24 saat açık bir şubeye yani online bir dükkana sahip olurlar.
  • Klasik bir firma, yalnızca bulunduğu bölgedeki insanlara hitap eder, oysa e-ticaret için böyle bir sınırlandırma söz konusu değildir.
  • Ürün stoğu, ürün maliyeti, iş gücü, dükkan giderleri ve daha birçok gider reel bir mağazaya göre çok daha düşüktür.
  • Dünyanın her yerinden sürekli, müşteri kazanma şansı oldukça yüksektir.

Hep satıcı için olan avantajlarını sıraladık, şimdi bir de alıcı için ne avantajları olduğuna göz atalım:

  • Elektronik ortamda alışveriş süreci hızlı gerçekleştiğinden müşteri zamandan tasarruf sağlar.
  • İnternet ortamında ürün çeşitliliği için mekan sıkıntısı olmadığından müşteri daha fazla ürün çeşidine ulaşabilir.
  • Müşteriler kısa süre içerisinde pek çok ürünü inceleyip, birbiriyle kıyaslayabilir.
  • İnternet ortamında pek çok e-ticaret firması olduğundan rekabet nedeniyle müşteri reelden daha düşük bir fiyata ürün alabilir.
  • Müşteri istediği her yerden alışveriş yapabilir.
  • Müşterinin ürün-fiyat araştırması yapması için harcadığı ulaşım giderleri ortadan kalkar.

Eğer sizde;

  • Son derece hızlı,
  • Tarayıcılarla uyumlu,
  • Kullanıcı dostu,
  • Mobil uyumlu,

ve en önemlisi

  • 365 gün 24 saat açık online bir şube’ye kavuşmak istiyorsanız;

EFORWEB olarak Mersin e-ticaret sektöründe en güncel yazılımlarla Türkçe e-ticaret, Arapça e-ticaret, İngilizce e-ticaret ve daha birçok dilde e-ticaret siteleri yapmaktayız. İletişim sayfamızdan bize ulaşarak Mersin e-ticaret sektörünün profesyonelleriyle çalışma imkanı bulabilirsiniz. 

Mersin e-ticaret hizmetlerimizden faydalanmak için E-ticaret sayfamızı ziyaret edebilir ayrıcalıklı hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz…


ÇOKLU DİL DESTEĞİNİN ÖNEMİ

Çoklu Dil Desteğinin ÖnemiUluslararası alanda ticaret yaparak firmanızın başarısını arttırmak istemez misiniz?
Bunu sağlamanın en iyi yollarından biri muhakkak ki çok dilli bir web sitesine sahip olmaktır. EFORWEB yabancı dil web tasarım hizmetleri ile bunu sağlamaktadır.

Gerek e-ticaret sitelerinde gerekse kurumsal web sitelerinde sadece Türkçe dil desteğinin olması bu web sitelerinin yalnızca Türkiye üzerinden ziyaret edilmesine yol açıyor ve dolayısıyla hizmetleriniz Türkiye ile sınırlandırılmış oluyor.

E-ticaret ile global ticaret herkes için mümkün hale geldi, normal şartlarda ticaret yapan firmaların, yurt dışından müşteri bulması ve yurt dışına ürün/hizmet satışı gerçekleştirmesi çok zor, aynı zamanda da maliyet gerektiren bir iştir. E-ticaret sayesinde artık herkes global anlamda ticaret yaparak dünyanın bir ucundan diğer ucuna ürün/hizmet satışı yapabiliyor fakat buradaki en önemli nokta sitenin çok dilli bir e-ticaret sitesi olup olmaması.

Çoklu dil desteği olan e-ticaret siteleri daha başarılı!

Yalnızca tek bir dili destekleyen web siteleri dolayısıyla müşteri potansiyellerini sınırlandırmaktadırlar.

Kurumsal web sitelerinin yanı sıra özellikle e-ticaret siteleri açısından daha fazla kişiye ulaşmak demek daha fazla müşteri ve kullanıcı demektir. Örneğin; Türkçe e-ticaret sitesi ile yalnızca Türkiye sınırları içerisinde ki kullanıcılara erişmiş olursunuz, fakat sitenizde Arapça e-ticaret sitesi bölümü olursa Arap dünyasında ki internet kullanıcılarına erişmiş olur ve müşteri potansiyelinizi arttırmış olursunuz.

Google Translate’in çeviri kodu ile farkımız ne?

Uluslararası alanda faaliyet gösteren ya da göstermek isteyen kurumsal firmalar, web sitelerinin çeşitli dillerde (arapça web site, ingilizce web site, almanca web site, vs.) tercümelerini yaptırarak, dünya çapında müşterilere ulaşmayı hedeflerler. Web sitelerinin yabancı dillere çevrilmesi, yabancı müşterilerin ürün ve hizmetlere olan ilgilerini arttırır.

Bu noktada web sitelerinin içeriğinin, tam anlamıyla doğru olarak tercüme edilmesi firmalar açısından son derece önemlidir. Çeviri kod eklenmesi ile yazılımsal bir çeviri olduğu için her alan tercüme edilemeyecektir. Örneğin resimler veya banner bölümleri. Ayrıca çeviriler kelime kelime yapılacağından anlatılmak istenilen anlaşılmayacaktır. Biz EFORWEB olarak, web site çevirilerini işleme alırken, alanında uzman ve deneyimli tercümanlarla çalışmayı ilke haline getirmişizdir. Çünkü firmanın kurumsal kimliğini yansıtan web sitesinin, hatalı çevirisi müşteriler nezdinde prestij kaybına yol açar.

Son yıllarda en çok kullanılan diller aşağıda yer almaktadır:

  • Arapça web tasarım
  • Almanca e-ticaret
  • Rusça web sitesi
  • İngilizce web tasarım
  • Çince web sitesi
  • Arapça SEO

SEO NEDİR?

SEO Nedir

SEO, açılımı ile Search Engine Optimization; arama motorlarında sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlamak için belirli kurallara göre yapılan işlemler bütünüdür. SEO uygulamasının esas amacı siteniz için doğal bir popülarite sağlamaktır. Kullanılan yöntem, sitenizde yer alan içeriğin ilgili kitleye daha fazla sunulmasına yoğunlaşır. Kompleks yöntemlerle sağlanan popülarite, diğer web siteleri arasında sitenizin sıralamasını artıracaktır.

SEO, Türkçe meali ile Arama Motoru Optimizasyonu kavramı ilk olarak 2006 yılında Rohit Bhargava tarafından ortaya atılmıştır. 2006 senesinde yazmış olduğu makalesinde sosyal medya iyileştirmesinden söz ederek beş maddeden oluşan bir liste yayımlamıştır. Rohit’in yazmış olduğu bu makale dijital pazarlamacılar tarafından tartışma konusu olmuş ve camianın genelinde dikkat çekmiştir. Hazırlanmış olan bu liste ilerleyen zamanlarda çeşitli

kişilerce geliştirilerek on altı maddeye ulaşmıştır. Yazmış olduğu ilk makaleyi dört yıl sonra revize etmiştir. Bu maddelerin bir kısmı doğrudan web tasarım ile ilintilidir.

SEO NEDEN ÖNEMLİDİR?

İnternette mevcut trafiğin büyük bir kısmı arama motorları tarafından oluşturulmaktadır. Trafikteki en büyük pay, diğer arama motorları arasında en büyük pazar payını elinde bulunduran Google’a aittir. Sitenize her ne kadar arama motorları haricinde erişim sağlansa da (dergiler, sosyal çevre, fiziki tanıtımlar), ana trafik sağlayıcınız şüphesiz arama motorları, hedef kitleniz ile siteniz arasında bir köprü vazifesi görecek ve işlerinizin kitlelere sunumuna olanak sağlayacaktır.

Arama motorlarında yer almayan bir siteniz varsa, sitenizin içeriği ne denli iyi olursa olsun ziyaretçi azlığı sıkıntısı çekmeniz kaçınılmazdır. Bu sorunların üstesinden gelmek için SEO adı verilen çalışmalar yürütülür. Çalışmaların en ilgi uyandıran yanı kuşkusuz hazırlanan içeriklerin zahmetsizce ve çabucak kullanıcılara ulaştırılabilmesidir. Gün geçtikçe giderek rekabetçi ve kompleks bir forma bürünen internet dünyasında, iyi yapılmış SEO çalışmaları size küçümsenemez bir avantaj sağlayacaktır.

SEO NASIL YAPILIR?

SEO işlemlerinin temel yapısını oluşturan iki önemli öğe bulunmaktadır. Bunlardan biri diğer siteler arasındaki popülerlik, diğeri ise SEO yöntemleri uygulanırken kullanılan yöntemlerin doğallık derecesidir. Sözünü ettiğimiz popülariteyi, en doğal yollardan sağlayan kişiler iyi bir SEO uzmanı olarak değerlendirirler. Sitenizin popüler olması size ücretsiz bir reklam olanağı sunar. Sayfanızda yer alan içerikler arama motorları tarafından okunur ve arşivlenir. Bu arşivleme sayesinde arama sonuçlarında üst sıralarda yer alırsınız ve bu da direkt olarak sitenizi geniş bir kitlenin erişimine açmış olur. Unutmayınız ki bir sitenin besin kaynağı arama motorlarından size ulaşan ziyaretçilerdir.

SEO çalışmasında diğer önemli etken doğallıktır. Doğallıktan kasıt, yapılan işlemlerin site sahibi kişinin bilgisi haricinde yapılıyor olmasıdır. Yapılan işlemlerin bu yolla yürütülmesi, sitenizin Google tarafından faydalı olarak algılanmasını sağlar. Bu da sıralamanıza pozitif olarak yansımaktadır. Algının oluşturulmasını sağlayan en önemli husus çeşitliliktir. Tek bir kişi tarafından tamamlanan çalışmalar kaçınılmaz olarak benzer olacaktır ki bu da SEO işlemlerine olumlu yönde etkilemeyecektir.

Gerçekleştirilecek çalışmaların uygulanış biçimi, yapısı, faaliyete geçme zamanı ve miktarı gibi kıstaslar doğallık konusunda belirleyicidir. Kısacası siteniz dışında yapılacak makale paylaşımları, sitenizin içerik ve web tasarım incelemesi gibi çalışmalar, optimizasyona katkısı olacak forum ve bloglarda gerçekleştirilmelidir.

Yapılacak işlemler site içi ve site dışı olmak üzere iki kola ayrılır.

SİTE DIŞI SEO UYGULAMALARI

Site dışında yapılacak olan iyileştirmeler, Google’ın siteleri değerlendirme ölçütleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Bu ölçütlerin en önemlileri alan adınızın yaşı, sitenize uğrayan kimselerin sitede geçirdiği süre, tıklanma sayılarındaki istikrarlı değişimdir. Google sitenizi büyük ölçüde bu temellere dayanarak değerlendirmektedir. Bahsetmiş olduğumuz kriterler dikkate alınarak yapılan bir değerlendirme sonucu Google’ın sitenizi biçtiği değer, sitenizin PageRank notudur.

Site dışı SEO işlemleri sitenizin dış dünya tarafından nasıl algılandığı gösteren bir parametre

görevi görür. Arama motorları, başka sitelerden bağlantı içeren siteleri diğer sitelere göre daha kullanışlı addetmektedir. Ek olarak sitenin sosyal mecralarda aktif oluşu ve kişilerce beğenilip paylaşılması da off-page alanında oldukça önemlidir. Site dışı yapılacak işlemler de en önemli nokta link inşasıdır. Esas gaye, çeşitli sitelerden mümkün olduğu kadar dış link alarak sitenizin arama motoru nezdinde değerini artırmaktır. Sitenizde mevcut olan içeriğin başka kişilerce beğenilip paylaşılmasıyla siteniz Google tarafından faydalı olarak nitelenecektir.

Önemli bir diğer parametre ise sitenizin sosyal medyada sahip olduğu itibardır. Sitenizin web tasarım yapısı, içeriği ve diğer yönleri hakkında kullanıcılar tarafından yapılan yorumlar son senelerde arama motorları tarafından eskiye nazaran daha çok önemsenmektedir. Sözün özü, site dışı işlemler en az site içi kadar önem arz etmektedir. Bu ikisi birbirinin tamamlayıcısı olup birinin eksik olması sitenize SEO yönünden bir şey kazandırmayacaktır.Ayrıca kurumsal hizmetlerde link inşası, kolay kaynaklar yerine zor kaynaklardan sağlanmaktadır.

SİTE İÇİ SEO İŞLEMLERİ

Bu alanda yapılacak işlemlerin ne denli doğru olduğu, yapılacak diğer SEO çalışmalarını doğrudan etkileyecektir. Bu SEO uygulamaları sitenizin hedef sektörünün, anahtar kelimelerinizin ve sitenizin yanlışsız analizi tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Yapılacak çalışmalar sitenizin web tasarım, yazılım, içerik ve link yapısı gibi boyutlarını kapsar.

Sitenizde meta alanları, yazı/kod oranı, sayfa başlıkları, URL yapılanması, tasarımın SEO’ya uyumu ve özgün içerik oldukça önemlidir. Yapılan son güncellemelerle beraber mobil uyumluluk da önemli bir etmen haline gelmiştir. Rekabetin yüksek olduğu bir sektörde web tasarım yapısında aksaklıklar, eksik mobil uyumluluk gibi sorunlar sitenizin diğerleri arasında arka planda kalmasına sebep olabilir. İyileştirmenin doğru olarak yapılması verimli olabilmesini sağlamak için işlemlere başlanmadan önce kesinlikle bir analiz yapılmalı, ardından bu analiz doğrultusunda hareket edilmelidir.


WEB TASARIM FİYATLARI

Web tasarım fiyatları, kurumsal firmalar ve web sitesi yaptırmayı düşünen kişiler tarafından en çok aranan anahtar kelimelerdendir. Doğal olarak hizmet almak istedikleri bölgedeki web tasarım ajanslarının fiyat politikalarını ve ortalama maliyeti bilmek isterler. Bu sebeple de web site maliyetlerini araştırmaya başlarlar.

Web tasarım fiyatları Türkiye genelinde bölgeden bölgeye değişmekle beraber esasında web tasarım firmasının hizmet kalitesine bağlı olarak artar veya azalır. Ciddi anlamda web tasarım – teknoloji ajansı olan firmalar olduğu gibi, matbaasının adına “reklam ajansı” ifadesi ekleyip de “ne iş olsa yaparız abi” diyen yerler de web tasarımı yaptıklarını iddia edebilirler.

Bir de kurumsal olarak web tasarım hizmeti vermeyen “freelance” tarzı çalışan kişiler vardır. Bunlar lise öğrencisi veya piyasada bir firmada tutunamamış kendi çapında iş yapmaya çalışan kişiler olabilir. “Amcamın oğlu” veya “yeğenim” tarzında ifade edilen kişiler de bu sınıfa girebilir. Ayrıca evinden bu işleri yapmaya çalışan ama 5-6 ay içinde işin zorluklarını görünce ortadan kaybolan hayalet tipler de var.

Yukarıda saydıklarımızı dikkate almadan web hizmetlerini profesyonel düzeyde kurumsal olarak veren bizim gibi ajansları baz alarak yeni bir web sitesinin ortalama maliyetine etki eden etmenleri belirleyelim.

Web sitesi yapımıyla birlikte ortaya çıkan hizmetler:

  1. Alan adı

    Web Tasarım Fiyatları

    En iyi fiyat, en kaliteli hizmetle verilendir!

  2. Barındırma (hosting)
  3. Yıllık güncelleme, teknik destek
  4. Özel tasarım / hazır tasarım
  5. İçerik yönetimi
  6. Sayfa sayısı / içerik yoğunluğu
  7. Dil sayısı
  8. Özel web uygulaması
  9. Web servisleri
  10. Yıllık hizmet bedeli

Maddeleri biraz açıklayarak anlaşılır kılalım.

Alan Adı:
Verilen fiyata dahil olup olmadığına dikkat edilmeli.

Barındırma (Hosting)
Barındırma hizmetine ait detaylar önemlidir. Web sitenizi yaptırdıktan bir ay sonra hizmet aldığınız yer “alanınız doldu veya trafik yetersiz, ekstra ödeme yapmalısınız” gibi bir şey söyleyebilir. Sürpriz yaşamayın!

Yıllık Güncelleme Teknik Destek Danışmanlık
Her güncelleme için sizden ek ücret talep edilirse, bir yıl içerisinde web sitesi kadar tekrar ücret ödeyebilirsiniz. Herhangi bir web hizmeti konusunda yardım istediğinizde karşınızda muhatap bulamayabilir veya ek her hizmet için ücret talebiyle karşılaşabilirsiniz.

Özel Tasarım / Hazır Tasarım
Web site fiyatı konusunda teklif alırken özellikle bu konuya dikkat etmenizi öneriyoruz. Özel tasarımla hazır tasarım arasında ciddi bir fiyat farkı vardır. Global dilde söyleyecek olursak 300$-700$ arası bir fiyat farkından bahsedebiliriz. Hazır site şablonları kullandığını gizleyerek size özel tasarım yaptığını iddia edenler olabilir. Ucuza kaliteli site yaptırdığınızı düşünürken bir gün sizinle hiç alakası olmayan bir işletmenin web sitesiyle aynı tasarıma sahip olduğunuzu görebilirsiniz. Yazının sonunda belirteceğiz ama sözleşme yapmayı ve bu maddeleri ihmal etmeyin.

İçerik Yönetimi
Eğer daha sonra sitenizin içeriklerin kendiniz değiştirmek veya geliştirmek istiyorsanız içerik yönetimli site talebinizi belirtiniz. Sadece haber ve duyuru ekleyecekseniz bütün sitenin içerik yönetimli olmasına gerek yoktur. Basit çözümlerle bu iş yapılabilir. İçerik yönetimi de maliyeti etkileyen bir faktördür.

Sayfa Sayısı – İçerik Yoğunluğu
Fiyat almadan evvel içerik planlamasının yapılmış olması sonradan web ajansınızla sorun yaşamanızı engelleyecektir. Bazı müşteriler düşük fiyat çıksın diye “5-6 sayfalık site istiyorum” der ama web sitesi yapılırken iş üç katına çıkabilir. Bu durumda web site tasarım firması ek ücret talep edebilir.

Dil Sayısı
Web sitesinin kaç dil olacağı ve çevirileri kimin yapacağı maliyeti etkileyen önemli faktörlerdendir. Çeviriyi siz yapmayacaksanız mutlaka kimin yapacağını sorun. Hatalı çeviriler müşterileriniz tarafından tepki görecektir. Milyon dolarlık işler yaparken basit çeviri hatalarından dolayı iş kaybetmek istemezsiniz. Mümkün olduğunca çevirileri yeminli tercümanlara yaptırın. Biz çeviri yapacaksak bu şekilde çalışıyor ve maliyeti müşteriye yansıtıyoruz. Kısaca söylemek gerekirse bir web sitesinde eklenen her dil için maliyet Türkçe sitenin %30’u kadar olmaktadır.

Özel Web Uygulaması
Yaptıracağınız web sitesinde web tabanlı program kullanacaksanız, uygulamanın zorluk derecesine göre ayrıca fiyatlandırılır. Mesela müşterilerin cari takibini yaptırmak, bayi yönetimi, sanal pos entegrasyonu, şubeler arası bilgi entegrasyonu gibi aklınıza gelebilecek her türlü web tabanlı uygulama siteniz üzerinden yapılabilir.

Web Servisleri
Günümüzde web servisleri yoğun bir kullanım alanına sahiptir. Bulut tabanlı e-posta, mail marketing, dosya ve görev paylaşımı, ekip yönetimi, ajanda-takvim, online pazarlama araçları ve benzeri bir çok web tabanlı servis web sitenize entegre edilebilir. Bu servisleri bilmiyor olabilirsiniz ama ihtiyacınızı biliyorsanız fiyat alırken belirtirseniz web sitenizin maliyetine bu hizmetleri de dahil ettirebilirsiniz. Sonradan ekletmek ayrıca maliyet yükü anlamına gelebilir. Toplam fiyat içerisinde belki de ücretsiz olarak bu hizmetleri de alabilirsiniz.

Yıllık Hizmet Bedeli
Sitenizi yaptırdıktan bir yıl sonra hizmet bedeli olarak ne ödeyeceğinizi mutlaka sorun. Çünkü bazı web tasarım firmaları yazılım kiralama adı altında sizden yeni bir web sitesi ücreti talep edebilirler. Bizde yıllık hizmet bedeline dahil olan hizmetler “kurumsal web hizmetleri” adı altında müşterilerimize sunulur ve alan adı, barındırma, güncelleme, teknik destek ve danışmanlık hizmetlerini kapsar.

Bu web hizmetlerinin hepsi toplam fiyata etki eder. Web sitesi yaptırmak için teklif almaya başlarsanız çok farklı fiyatlarla karşılaşırsınız. Anlamadığınız teknik terimlerle dolu tekliflerden, her şeyin sınırsız olduğunu söyleyen tekliflere, her şeyi üç kuruşa yapabileceğini iddia edenlerden, uçuk fiyatlarla karşınıza çıkanlar olacaktır.
Yukarıda anlattıklarımıza dikkat ederseniz işinizi doğru ellere iyi bir anlaşmayla teslim etme olasılığınız yüksektir. Fiyatta anlaştıktan sonra her şeyin açıkça yazılı olduğu bir sözleşmeyi mutlaka yapın. Kurumsal web ajanslarının hemen hepsinde iyi avukatlara hazırlatılmış özenli sözleşmeler bulunur.

Yazımızın sonuna geldiğimizde hala “bir web sitesi kaça malolur” sorusuna verilmiş net bir cevap bulamadınız. Hizmet çeşitliliğinin bu kadar çok olduğu bir sektörde standart web site fiyatları belirlemek doğru değildir. Bizim de amacımız bir fiyat vermek değil, fiyat araştırması yapan kişilere bir nebze olsun yardımcı olmaktır. Birileri web sitesi paketleri hazırlayıp satıyorsa uzak durmanızı öneririz. Eksik veya fazla gelecek, bir yerde sizi üzecektir.

Umarız yeni web site projenizde size bir nebze yardımcı olabilmişizdir.

 

 

Web sitesi tasarım fiyatları ile ilgili aramalar:

  • web sitesi fiyatlandırma
  • web tasarımı fiyatları
  • web tasarim fiyat
  • web tasarım fiyatları mersin
  • web sitesi fiyat
  • web site yapanlar mersin
  • web tasarım fiyat
  • sınırsız web sitesi fiyatları
  • web sitesi tasarım programı
  • web sitesi tasarım sözleşmesi

GOOGLE’DA 1 DAKİKADA NE OLUR?

Dünyada ve ülkemizde en çok kullanılan arama motoru olan Google’da 1 dakika içinde neler olduğuna hiç düşündünüz mü? Online indirim kupon sitesi bu konuyla ilgili bir çalışmanın sonuçlarını geçen hafta dünyayla paylaştı. İnternet yaşantımız için önemi yadsınamaz olan Google evreninde neler olduğuna kısaca değinelim istedik.

Bu yılın Nisan ayında sunucularının 5 dakika durması sebebiyle internet trafiğinin %40 düşmesine sebebiyet veren Google için hazırlanan infografik yalnızca arama sonuçlarıyla değil aynı zamanda kazandığı paradan kadar rakamlarla büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

60 saniye içerisinde 2,4 milyon arama sorgusunun yapıldığı, dakikada 123.109$ para kazanan internet şirketinin AR-GE bütçesi ise yine dakikada 16 bin 404$. Android mobil uygulama mağazası Google Play Store’dan kazancı da dakikada 2.283$.

Gelirlerini büyük oranda online reklamlardan elde eden Google’ın 1 dakikada yaptığı reklam gösterim sayısıysa 20 milyonun üzerine çıkmış durumda. Online reklam alanında yarattığı büyüklüğü anlayabilmek için 1 dakikada Adwords reklamlarıyla ilgili müşteri hizmetlerini arayan kişi sayısının 694 olduğunu söylersek konu daha iyi anlaşılacaktır.

Aşağıda paylaştığımız infografik anlatmak istedidiklerimizi daha net bir şekilde gözler önüne seriyor.

 

Google'da 1 dakikada olanlar

Google da 1 dakikada neler oluyor?


KALİTELİ WEB SİTESİ NASIL YAPTIRILIR?

İyi ve kaliteli bir web sitesi nasıl olmalıdır sorusunun cevabı oldukça karmaşık ve uzun olabilir. Milyonlarca web sitesinin içinde hangisi iyidir hangisi kötüdür ayrım yapmak her zaman doğru sonuçlar ortaya çıkarmayabilir. Web tasarım ajansları açısından kaliteli web sitesi denildiğinde ne anlaşıldığını anlatarak konuyu açıklamaya çalışacağız.

Bir önceki yazımızda “web tasarım yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler” hakkında yazmıştık. Web sitesi yaptırmak isteyen kişi ve kurumlara yol göstermesi açısından önceki yazının devamı niteliğinde olan bu makalemiz ilgililer için oldukça faydalı olacaktır.

Yeni bir web sitesi yaptıracak veya mevcut web sitenizi yenileteceksiniz. Uygun bir web ajansı buldunuz ve anlaştınız. Detayları konuştunuz ama biraz kafanız karıştı ve nasıl bir sonuç elde edeceğinizden emin değilsiniz. İşte bu noktada iyi web sitesinde olması gerekenler size yol gösterecektir.

Kaliteli Web Sitesi

Maddeler halinde yazalım ki daha anlaşılır olsun.

KALİTELİ İÇERİK

Web sitenizin içeriği yazı ve fotoğraflardan oluşur. Yayınlayacağınız yazılar kesinlikle kopya olmamalı ve bir sayfada en az 250-300 kelime olmalıdır. Bu arama motorlarının standartlarındandır ve sayfa puanı için ne kadar çok yazı olursa o kadar değerli olur. İnsanların “ziyaretçiler yazı okumayı sevmiyor, ne kadar kısa olursa o kadar iyidir” demelerine bakmayın. Yazı okunmasa bile çok olması göz doldurur, sayfadaki konuya özenildiğinin işaretidir ve en önemlisi arama motorları için yeterince içerik oluşturmuş olursunuz.
Yazılarınız hazırlanırken anlam bütünlüğüne, imla kurallarına ve akıcılığa dikkat edilmesi gereklidir. Yazabiliyorsanız kendiniz yazın, vakit bulamıyorsanız profesyonel bir metin yazarı veya ajanstan hizmet alın. Kesinlikle kalemine güvenmediğiniz birisine bu işi havale etmeyin.

Bir örnek verelim;
Büyük bir şirketler grubu web sitelerini yeniletiyordu. Görsel tasarımları yaptık, sayfalar ve fotoğraflar hazırdı. Yeni metinleri de gönderdiler. Tesadüfen metinlerin kopya olduğunu anladık. En yakın iki rakibin web sitelerindeki yazılar alınmış ve karıştırılarak yeni bir metin ortaya çıkarılmış. Bu durumu şirket yetkilisine ilettiğimizde çok şaşırdı ve bu işi şirket muhasebecisine verdiklerini, basılan kataloglarda da aynı metinlerin kullanıldığını söyledi. Çok vahim bir durumdu.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak ve rakiplerinizin önüne geçebilmek için web sitenizdeki yazılara mutlaka gereken önemi gösterin.

Diğer önemli içerik fotoğraflardır. Profesyonel fotoğraf çekim hizmeti almak web sitenizin görsel kalitesini ciddi şekilde arttıracaktır. Başka sitelerden fotoğraf almamaya çalışın. Gerekirse kendiniz kompakt makina veya kaliteli bir cep telefonuyla da çekim yapabilirsiniz. Eski veya kopya fotoğraf kullanmaktan daha iyi sonuç alacaksınız.

Yazı ve fotoğraf konusunda, sitenizi yapan web ajansına mutlaka site içi SEO kurallarına uymaları konusunda uyarıda bulunun sonra da kontrol edin.

Kendiniz içerik eklemek istiyorsanız mutlaka kullanımı kolay bir kontrol paneli olan içerik yönetimli web sitesi yaptırın.

GÖRSEL TASARIM

Web sitenizin tasarımı mutlaka özgün olmalıdır. Ajansınızla anlaşma yaparken bu konuyu mutlaka belirtin. Daha sonra web sitenizin aynısını başka bir yerde görüp şok olmaz, rakipleriniz karşısında zayıf görünmezsiniz.
Önemli noktaları sıralarsak;

  1. Sitenizin renkleri kurumsalınızla uyumlu olmalı ve karışık olmamalıdır.
  2. Ziyaretçi aradığı bilgiye kolayca ulaşabilmeli ve her sayfadan sizinle iletişime geçebilmelidir.
  3. Sayfa tasarımı güncel web modasına uygun olmalı, eski görünmemelidir.
  4. İnternete bağlanabilen her cihazda düzgün görüntülenmeli, gerekirse mobil cihazlar ve akıllı TV’ler için ayrı sürümleri olmalıdır.
  5. Gereksiz hareketli nesneler ve animasyonlar olmamalıdır.
  6. Cep telefonu ve tabletlerde görüntülenemediği için Flash içerikler kullanılmamalıdır.
  7. Genel görünüm sektörünüze uygun olmalıdır.

KODLAMA

Web sitenizin görselliği kadar kodlama yapısı da hız ve işlevsellik açısından önemlidir. Kodlama yapılırken en güncel kod teknolojileri kullanılmalıdır. Bu madde teknik bir konu olduğu için ancak internet sitenizi yapan web ajansına talebinizi bildirebilirsiniz.

GÜNCELLİK

Sitenize devamlı ziyaretçi çekebilmenin ve arama motorlarında yükselmenin yolu sitenize sürekli yeni içerik eklemekten geçer. Ziyaretçileriniz için faydalı içerikler ürettiğiniz sürece kazanırsınız. Eğer bu sizin için mümkün değilse, RSS ile faydalı sitelerden içerik çekebilirsiniz. Kısmen de olsa siteniz için fayda sağlayacaktır.

SOSYAL MEDYA KULLANIMI

Mutlaka sosyal medya hesaplarınız olmalı ve insanların sizi takip etmesi için bunları web sitenizde yayınlamalısınız. Sitenizle ilgili içerikleri ve yeni güncellemeleri özellikle Facebook, Google+, Pinterest ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızda takipçilerinize duyurun. Ayrıca sayfalarınıza kolay paylaşım için AddThis gibi servislerden veya özel olarak paylaşım butonları ekleyin. Ne kadar çok paylaşım olursa o kadar çok ziyaretçi çekersiniz.

ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU

Eğer özel SEO hizmeti almıyorsanız, web sitenizi yapan ekibin temel site içi SEO kurallarını uyguladığından emin olun.
Basitçe sıralarsak;

  • Sayfa başlıkları (page title)
  • Sayfa açıklamaları (meta description)
  • Resim etiketleri (alt)
  • Bağlantı etiketleri (link title)
  • Yazı içinde anahtar kelimelerin vurgulanması
  • Düzgün bağlantı yapısı
  • Site haritası
  • Ve benzeri noktaların atlanmadan yapılması gereklidir.

SUNUCU

Web sitenizi yayınlayacağınız / yayınlatacağınız sunucu kesintisiz olmalı, yeterince hızlı olmalı ve sürekli teknik destek alabilmelisiniz. Ziyaretçi yoğunluğunuz ülke dışındaysa uluslararası bir hosting firmasından hizmet almalısınız. Türkiye içi site yayını için özellikle yerli barındırma firmalarıyla çalışılmasını öneriyoruz. İyi bir web ajansı zaten size bu alternatifleri sunacaktır.

Sonuç olarak kaliteli ve iyi bir web sitesi için yukarıda yazdığımız hususlara uygun çalışılması gereklidir. Bu yazımızda sadece genel bir çerçeve çizmeye çalıştık. Kaliteyi belirleyen başka unsurlar da var elbette. Hepsi ayrı yazı konusu olduğu için şimdilik burada bitiriyoruz.

Siz de kurumsal bir web tasarım ajansından hizmet almak ve kaliteli bir web sitesi yaptırmak için bizimle çalışabilirsiniz.


WEB TASARIM YAPTIRACAKSANIZ

 

Web Tasarım Çözümleri

Firma olarak bir web sitesi yaptırmaya karar verdiniz ve işinin ehli bir firmayla çalışmak istiyorsunuz. Kötü bir deneyim yaşamadan memnun olacağınız bir sonuca nasıl ulaşırsınız?

Bu konuda size yardımcı olmak için deneyimlerimizden yola çıkarak bazı bilgiler aktaralım.

İyi bir web sitesine sahip olup uzun yıllar verimli bir internet hizmeti almak için gerekli aşamalar:

1- Nasıl bir web sitesi istediğinize karar verin. Rakiplerinizin sitelerini arama motorlarından tarayarak SEO ve tasarım açısından başarılı olanları tespit edin. Yurtdışındaki sitelere de mutlaka bakın. Özellikle sektörün en büyükleri size yol gösterecektir. Bulduğunuz örneklere göre kendi sitenizin içeriğiyle ilgili notlar alın. Böylelikle ne istediğinize karar vermiş olursunuz.

2- Şimdi sıra hizmet alacağınız web tasarım firmasını bulmaya geldi. Bunun için yakınlarınızı ve arama motorlarını kullanabilirsiniz. Çevrenizde iyi web sitesi olan tanıdıklarınıza hizmet aldığı firmayı ve memnuniyet derecelerini sorabilir ve belki iyi bir internet hizmetleri veren firmaya ulaşabilirsiniz. Bu şekilde birilerine ulaşsanız dahi hemen karar vermeyin. Aşağıdaki şartları sağlamaya çalışın. Arama motorlarından şehrinizdeki web tasarım ajanslarına ulaşmak için aramalar yapabilirsiniz. Örneğin Mersin’deyseniz “web tasarım mersin”, “mersin web site tasarım”, “mersin web tasarım firmaları” gibi aramalar yaparak şehrinizdeki web tasarım ajanslarını bulabilirsiniz. Google kullanıyorsanız  bu aramalarda ilk sayfada çıkan firmalar büyük ihtimalle işlerinde başarılıdırlar. Çünkü kendi SEO (arama motoru optmizasyonu) çalışmasını iyi yapmışlarsa muhtemelen bu işleri biliyorlardır ve sizin için de faydalı olacaklardır. Firmaları tespit ettiniz ama işi kime yaptıracaksınız?

3- Çalışacağınız firmayı seçerken dikkat edilecek hususlar özetle şöyle olmalıdır;

Web tasarım firması,

  • Kurumsal olmalı, belli bir adresi ve vergi kaydı olmalıdır.
  • Referansları iyi olmalıdır.
  • Sektöründe belli bir geçmişi olmalıdır. Ne kadar çok sektör geçmişi varsa o kadar iyidir. Hala ayaktaysa müşterileri memnun demektir.
  • Verdikleri teklife dikkat edin. Adresleri, antetli kağıtları, yazdıkları e-postanın üslubu, teklifin şekli, imla kuralları gibi detaylar karşınızdaki firmanın işine verdiği önem konusunda ipuçları verir.
  • Verdikleri fiyat ortalama olmalıdır. Aldığınız tekliflerden en ucuzunu seçmek işinizi riske atmak anlamına gelir. En pahalısını seçmek de bazen paranızı boşa harcamak anlamına gelebilir. Aldığınız fiyatlara bakarak işinizin ortalama piyasa değerini tahmin edebilirsiniz.
  • Ön elemeden geçen firmalarla ayrı ayrı toplantı yapın. Bu toplantıları mutlaka firmanızın en yetkili ismi veya sorumlu müdürlerden birisi yapmalıdır. Asla muhasebecinizi böyle bir iş için görevlendirmeyin. En ucuz teklifi seçip “bakın bu işi ne kadar ucuza kapattım” havasında olacaktır. Alacağınız hizmet size büyük faydalar kazandırabilir veya büyük kayıplar ve sorunlar çıkarabilir. Bu tamamen çalışacağınız firmayı seçerken verdiğiniz kararlara bağlıdır.
  • Görüşme esnasında firma yetkilisinin konuşma tarzı, işe yaklaşımı, beden dili size ipuçları verecektir. Bu konuda yeterince tecrübeli olduğunuzu düşünüyorum. Size güven vermeyen birisiyle çalışmaya karar vermeden önce bir kaç test daha yapabilirsiniz.
  • Mutlaka pazarlık yapın. Bunu illaki fiyatı aşağı çektirin anlamında söylemiyorum. Pazarlık esnasında karşınızdaki kişi verdiği fiyatı hizmetinde değişiklik yapmadan %30 – %40 aşağı çekiyorsa şüphe duymalısınız. Çünkü istenilen işin bir değeri vardır ve karşınızdaki kişi bu değerin altına iniyorsa vereceği hizmette kısıntıya gidecektir. Muhtemelen siz bunu anlamayacaksınız. Dürüst bir firma verdiği fiyata pazarlık payı eklemez. Sizin şartlarınıza göre indirim yapıp bu indirimi niye yaptığını ve karşılığının ne olacağını net bir dille ifade edebiliyorsa ve sizi güven içinde ikna etmişse durum farklıdır elbette.
  • Görüştüğünüz firmalardan birisiyle anlaştınız ve işe başlayacaksınız; öncelikle detaylı bir sözleşme isteyin. İyi bir web tasarım ajansının gelişmiş bir sözleşmesi mutlaka vardır. Gelen sözleşme sizi ikna ettiyse problem yok, etmediyse avukatınıza da inceletin. Sözleşmede mutlaka işin tam kapsamı yazılı olmalıdır.

4- Web sitenizin nasıl olması, ne tür özelliklere sahip olması gerektiği gibi konular bir başka yazımızın konusudur ve kısa zamanda onu da detaylı olarak yazacağız.

5- Web sitenizin yapımı kadar barındırma (hosting), e-posta özellikleri, güncelleme, teknik destek ve sorunlara çözüm bulma hızı da önem vereceğiniz noktalardandır.

6- İş bitmeden ücretin tamamını ödemeyin.

Genel olarak tecrübelerimize dayanarak size web tasarım ajansı seçimi ve web site yaptırma konusunda yardımcı olacak bilgiler aktarmaya çalıştık. Web sitesi tasarımı konusunda verdiğimiz bilgiler umarım faydalı olur…

 

Yasin KEÇEF


GOOGLE TASARIMI DEĞİŞTİ

Google arama sonuçları sayfasında görsel olarak değişiklik yaptı.

Organik arama sonuçları ve AdWords reklamlarının görsel olarak değiştiği görünüyor. Aşağıdaki örnek aramadan da görüleceği gibi font büyüklükleri, sayfa başlıkları (title) ve reklam görünümleri değişmiş. Mevcut görsel tasarım Google’ın masaüstü bilgisayarlar için olan versiyonunu etkilerken, ilerleyen zaman içerisinde tüm kullanıcılar için geçerli olacak.

Yeni arama sonuç sayfasındaki  fontlar büyürken artık sayfa başlıklarının altı ve karakter sayısı azaltılmış En önemli değişiklik ise Google reklamlarının görünümünde yapılmış. Artık reklamlar normal arama sonuçlarına daha çok benziyor. Reklamlar sadece “reklam” etiketiyle ve sağ üst köşede bir ünlem ikonuyla ayırt edilebiliyor. Önceden pembe bir gölgeyle organik arama sonuçlarından ayrılan reklamlar, artık normal arama sonuçlarının başıymış gibi algılanıyor.

Bu değişiklikle Google, reklamların daha çok tıklanmasını hedefliyor. Bu ayrımı bilmeyen bir çok kullanıcı normal sonuçmuş gibi reklamları tıklayacak. Bu durum Google’ın gelirlerini mutlaka arttıracaktır ama reklamverenlerin bütçelerinden gereksiz para çıkmasına da neden olabilir.

Güncel değişiklik masaüstü kullanıcı deneyimini biraz daha mobil cihazlara yaklaştırıyor ama asıl amaç Google Adwords reklamlamlarının tık sayısını arttırmaya yönelikmiş gibi görünüyor. Kullanıcılardan nasıl bir tepki geleceği şu anda belli değil. Bizim gibi “arama motoru optimizasyonu” (SEO) yapanlar için sayfa başlıklarını kısaltılması hiç iyi olmamış. Title karakterlerinin azaltılması kullanıcılar için 1-2 kelimelik kayıp anlamına geliyor.

Ne tepkiler geleceğini bekleyip göreceğiz…

Google Arama Sonuç Sayfası Değişti

Not: Dünyadaki webmaster forumlarında konu detaylı şekilde konuşuluyor. SERP (Search Engine Results Page) yani “arama motoru sonuç sayfası” üzerinde Google tarafından yapılan son değişiklerle ilgili teknik olarak bu yazıya eklenecek bir kaç husus var. Başlık etiketleri eskiden 60 karakter olarak düşünülürdü, tam olarak öyle olmasa da yaklaşık öyleydi. Yeni sistemde başlık font büyüklüğü 16’dan 18 piksele çıkınca satır uzunluğu standart 512 piksel olduğu için mecburen satırdaki karakter sayısı azaldı, 50-55 karakter arası. Başlık eklerken karakter sayısı 50’yi geçmeyecek şekilde ayarlanmalı. Açıklama kısmı için 13 piksel (small) yazı büyüklüğü ve 512 piksel uzunluğunda iki satırımız var. 


İNTERNETTE 1 DAKİKA

Web dünyasında sadece 60 saniye içerisinde neler olduğunu mü?
Dünyada her geçen gün daha fazla insanın internet kullanmaya başlaması devasa işlem hacimlerini ortaya çıkarıyor. Web ortamının sunduğu imkanlar anlık yapılan işlem sayılarını da doğal olarak arttırıyor.

Dijital reklam ajansı Qmee bu sorunun cevabını verecek güzel bir infografik hazırlamış. Çalışmaya göre sadece 60 saniye içinde internette olanlardan bazıları.

60 saniyede;

YouTube‘da 72 saatlik video yayınlanıyor,

Google‘da 2 milyon arama yapılıyor,

Facebook‘ta saniyede 41 bin paylaşım yapılıyor, 1.8 milyon beğeni yapılıyor, 350 GB’lık veri yükleniyor,

– 70 yeni alan adı kaydediliyor,

– 347 yeni WordPress blog girdisi yayınlanıyor,

– 571 yeni web sitesi açılıyor.

Walmart üzerinden 17 bin işlem yapılıyor,

– 20 bin fotoğraf Tumblr‘a gönderiliyor,

– 204 milyon e-posta gönderiliyor,

– Saniyede 3.600 fotoğraf Instagram üzerinden yayınlanıyor,

– 11 bin (aktif) kullanıcı Pinterest kullanıyor,

LinkedIn‘de 11 bin profesyonel aranıyor,

Amazon.com 83.000 dolarlık satış yapıyor,

Snapchat‘te 104 bin fotoğraf paylaşılıyor,

Twitter‘da 278 bin tweet gönderiliyor,

Flickr‘de 20 milyon fotoğrafa bakılıyor,

Skype‘ta 1.4 milyon kişi, birbiriyle bağlantı kuruyor,

Spotify‘ye 14 yeni şarkı ekleniyor.

 

internette 60 saniye

İnternette 60 saniyede neler oluyor?

Kaynak: Qmee


MOBİL İNTERNET

Mobil Web Site Tasarımı

Web sitesi sahipleri ve yeni site yaptıracak olanlar için mobil uyumlu internet sitelerinin önemi hakkında söylenmesi gerekenler var. Her yıl web tasarım konusunda yeni gelişmeler olmakta, insanların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda belirlenen kuralları dikkate alıp uygulamak biz çözüm sağlayıcıların düşmektedir.

Sonuna geldiğimiz bu yıl eğilimlerden bahsedecek olursak en dikkat çekici konu şüphesiz mobil internet kullanımıdır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2013 yılı 3. çeyrek telekomünikasyon istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre internet kullanıcı sayısı, mobil internet kullanımı gibi bilgilerle birlikte mobil operatörlere ait veriler de açıklandı.

Genişbant abone sayısının 33,7 milyon olduğu, bu oranının bir önceki çeyreğe oranla yüzde 4.9 oranında arttığı görülmektedir. Raporda göze çarpan en önemli istatistiklerin başında internet abonelerinin mobil ağırlıklı oluşu geliyor. 33.7 milyon internet abonesinin 23.7 milyonu mobil internet abonesi olarak kayıtlarda yer alıyor.

Mayıs – Temmuz 2013 arası yapılan bir diğer araştırmaya (Deloitte, Küresel Mobil Kullanım: Farklılık Derinleşiyor) göre Türkiye’de kişi başına mobil internete bağlı cihaz sayısı 5.4. Bir önceki yıla göre bu rakam yüzde 42 artış göstermiş. Tablet ve telefon satışlarının artan hızına bakıldığında Aralık 2013 itibariyle kişi başına düşen mobil cihaz sayısının 6 civarında olması şaşırtıcı olmayacaktır.

Bu sonuçlar da gösteriyor ki mobil yaşam içinde cep telefonu ve diğer mobil cihazlar ile web sitenizi ziyaret eden kişi sayısı da her geçen gün hızla artmaktadır. Bu nedenlerle mevcut sitenizi veya yeni oluşturulacak sitenizi mutlaka mobil uyumlu (responsive) yaptırın.
Biz yaptığımız bütün siteleri bu standartlara göre tasarlayıp, en son kodlama teknikleriyle oluşturmaktayız.
Ayrıca SEO standartları da çok önemli bir konu olmakla birlikte bir diğer yazımızda değineceğiz.

Yasin KEÇEF


YENİ OFİSİMİZE TAŞINDIK

EFORWEB Yeni Ofis Önden Görünüm

Günü gelmişti…

Ekibimizin ve faaliyet alanlarımızın artması mevcut çalışma alanımıza sığmayınca komşularımızı ve iyice alıştığımız eski ofisimizi bırakıp yeni bir yere taşınma ihtiyacını doğurdu.

Mersin’de bir çok yere baktık ama içimize sinmedi. Yerimiz bir web ajansına uygun olmalıydı.

Nihayet aradığımızı bulduğumuzda hiç birimizde tereddüt oluşmadan sevdik. Önce kiraladık sonra satın aldık. Uzun yıllar bu adreste çalışacağız.

İnönü Mah. 1407 Sokak Koray Sitesi A Bloktayız. Pozcu Ziraat Bankası alt sokağı oluyor.

Yeni yerle birlikte kurumsal kimliğimizi de değiştirdik. Yeni logomuzu ve kurumsal kimlik hikayemizi şu yazıdan okuyabilirsiniz.

Siz dostlarımızı kahve içmeye bekliyoruz…

 

Yasin KEÇEF


PROJELERİMİZ

Web Projeleri
EFORWEB Projeleri

İnternet hizmetleri dijital yayıncılığın temelini oluşturur. Uzun zamandan bu yana kazandığımız tecrübelerimizi yayıncılıkla değerlendirelim istedik ve aşağıdaki projelerimiz ortaya çıktı.

XC Türk Sportif Havacılık Dergisi

Özellikle yamaç paraşütü, yelkenkanat ve planör olmak üzere uzun mesafe uçuşu üzerine yoğunlaşmış sportif havacılık dergimizdir.

Ekonomi Finans Haberleri

Ekonomi ve finans konularında genel bilgilendirme veren ve güncel haber yayınlayan bilgi sitemizdir.

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü sporu hakkında kaynak bilgilere sahip bilgilendirme sitemizdir.

Mersin Kent Rehberi

Mersin hakkında hemen her türlü rehber bilgiyi yayınlamayı amaçladığımız genel bilgilendirme sitesidir.

Halihazırda bu projelerimiz üzerinde çalışmaya devam etmekteyiz. Bunların yanı sıra başlayacak olduğumuz dijital yayın projelerimiz de beklemektedir.


Bumerang - Yazarkafe