E-POSTA | +90 324 325 9933 | العربية

WEB TASARIM YAPTIRIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Web tasarım ajansı bulma ve çalışma hakkında...

WEB TASARIM YAPTIRACAKSANIZ

 

Web Tasarım Çözümleri

Firma olarak bir web sitesi yaptırmaya karar verdiniz ve işinin ehli bir firmayla çalışmak istiyorsunuz. Kötü bir deneyim yaşamadan memnun olacağınız bir sonuca nasıl ulaşırsınız?

Bu konuda size yardımcı olmak için deneyimlerimizden yola çıkarak bazı bilgiler aktaralım.

İyi bir web sitesine sahip olup uzun yıllar verimli bir internet hizmeti almak için gerekli aşamalar:

1- Nasıl bir web sitesi istediğinize karar verin. Rakiplerinizin sitelerini arama motorlarından tarayarak SEO ve tasarım açısından başarılı olanları tespit edin. Yurtdışındaki sitelere de mutlaka bakın. Özellikle sektörün en büyükleri size yol gösterecektir. Bulduğunuz örneklere göre kendi sitenizin içeriğiyle ilgili notlar alın. Böylelikle ne istediğinize karar vermiş olursunuz.

2- Şimdi sıra hizmet alacağınız web tasarım firmasını bulmaya geldi. Bunun için yakınlarınızı ve arama motorlarını kullanabilirsiniz. Çevrenizde iyi web sitesi olan tanıdıklarınıza hizmet aldığı firmayı ve memnuniyet derecelerini sorabilir ve belki iyi bir internet hizmetleri veren firmaya ulaşabilirsiniz. Bu şekilde birilerine ulaşsanız dahi hemen karar vermeyin. Aşağıdaki şartları sağlamaya çalışın. Arama motorlarından şehrinizdeki web tasarım ajanslarına ulaşmak için aramalar yapabilirsiniz. Örneğin Mersin’deyseniz “web tasarım mersin”, “mersin web site tasarım”, “mersin web tasarım firmaları” gibi aramalar yaparak şehrinizdeki web tasarım ajanslarını bulabilirsiniz. Google kullanıyorsanız  bu aramalarda ilk sayfada çıkan firmalar büyük ihtimalle işlerinde başarılıdırlar. Çünkü kendi SEO (arama motoru optmizasyonu) çalışmasını iyi yapmışlarsa muhtemelen bu işleri biliyorlardır ve sizin için de faydalı olacaklardır. Firmaları tespit ettiniz ama işi kime yaptıracaksınız?

3- Çalışacağınız firmayı seçerken dikkat edilecek hususlar özetle şöyle olmalıdır;

Web tasarım firması,

  • Kurumsal olmalı, belli bir adresi ve vergi kaydı olmalıdır.
  • Referansları iyi olmalıdır.
  • Sektöründe belli bir geçmişi olmalıdır. Ne kadar çok sektör geçmişi varsa o kadar iyidir. Hala ayaktaysa müşterileri memnun demektir.
  • Verdikleri teklife dikkat edin. Adresleri, antetli kağıtları, yazdıkları e-postanın üslubu, teklifin şekli, imla kuralları gibi detaylar karşınızdaki firmanın işine verdiği önem konusunda ipuçları verir.
  • Verdikleri fiyat ortalama olmalıdır. Aldığınız tekliflerden en ucuzunu seçmek işinizi riske atmak anlamına gelir. En pahalısını seçmek de bazen paranızı boşa harcamak anlamına gelebilir. Aldığınız fiyatlara bakarak işinizin ortalama piyasa değerini tahmin edebilirsiniz.
  • Ön elemeden geçen firmalarla ayrı ayrı toplantı yapın. Bu toplantıları mutlaka firmanızın en yetkili ismi veya sorumlu müdürlerden birisi yapmalıdır. Asla muhasebecinizi böyle bir iş için görevlendirmeyin. En ucuz teklifi seçip “bakın bu işi ne kadar ucuza kapattım” havasında olacaktır. Alacağınız hizmet size büyük faydalar kazandırabilir veya büyük kayıplar ve sorunlar çıkarabilir. Bu tamamen çalışacağınız firmayı seçerken verdiğiniz kararlara bağlıdır.
  • Görüşme esnasında firma yetkilisinin konuşma tarzı, işe yaklaşımı, beden dili size ipuçları verecektir. Bu konuda yeterince tecrübeli olduğunuzu düşünüyorum. Size güven vermeyen birisiyle çalışmaya karar vermeden önce bir kaç test daha yapabilirsiniz.
  • Mutlaka pazarlık yapın. Bunu illaki fiyatı aşağı çektirin anlamında söylemiyorum. Pazarlık esnasında karşınızdaki kişi verdiği fiyatı hizmetinde değişiklik yapmadan %30 – %40 aşağı çekiyorsa şüphe duymalısınız. Çünkü istenilen işin bir değeri vardır ve karşınızdaki kişi bu değerin altına iniyorsa vereceği hizmette kısıntıya gidecektir. Muhtemelen siz bunu anlamayacaksınız. Dürüst bir firma verdiği fiyata pazarlık payı eklemez. Sizin şartlarınıza göre indirim yapıp bu indirimi niye yaptığını ve karşılığının ne olacağını net bir dille ifade edebiliyorsa ve sizi güven içinde ikna etmişse durum farklıdır elbette.
  • Görüştüğünüz firmalardan birisiyle anlaştınız ve işe başlayacaksınız; öncelikle detaylı bir sözleşme isteyin. İyi bir web tasarım ajansının gelişmiş bir sözleşmesi mutlaka vardır. Gelen sözleşme sizi ikna ettiyse problem yok, etmediyse avukatınıza da inceletin. Sözleşmede mutlaka işin tam kapsamı yazılı olmalıdır.

4- Web sitenizin nasıl olması, ne tür özelliklere sahip olması gerektiği gibi konular bir başka yazımızın konusudur ve kısa zamanda onu da detaylı olarak yazacağız.

5- Web sitenizin yapımı kadar barındırma (hosting), e-posta özellikleri, güncelleme, teknik destek ve sorunlara çözüm bulma hızı da önem vereceğiniz noktalardandır.

6- İş bitmeden ücretin tamamını ödemeyin.

Genel olarak tecrübelerimize dayanarak size web tasarım ajansı seçimi ve web site yaptırma konusunda yardımcı olacak bilgiler aktarmaya çalıştık. Web sitesi tasarımı konusunda verdiğimiz bilgiler umarım faydalı olur…

 

Yasin KEÇEF

DİĞER YAZILAR

25/03/2014 : Yasin