E-POSTA | +90 324 325 9933 | العربية

SEO NEDİR?

SEO'nun önemine dair bilgilendirme...

SEO NEDİR?

SEO Nedir

SEO, açılımı ile Search Engine Optimization; arama motorlarında sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlamak için belirli kurallara göre yapılan işlemler bütünüdür. SEO uygulamasının esas amacı siteniz için doğal bir popülarite sağlamaktır. Kullanılan yöntem, sitenizde yer alan içeriğin ilgili kitleye daha fazla sunulmasına yoğunlaşır. Kompleks yöntemlerle sağlanan popülarite, diğer web siteleri arasında sitenizin sıralamasını artıracaktır.

SEO, Türkçe meali ile Arama Motoru Optimizasyonu kavramı ilk olarak 2006 yılında Rohit Bhargava tarafından ortaya atılmıştır. 2006 senesinde yazmış olduğu makalesinde sosyal medya iyileştirmesinden söz ederek beş maddeden oluşan bir liste yayımlamıştır. Rohit’in yazmış olduğu bu makale dijital pazarlamacılar tarafından tartışma konusu olmuş ve camianın genelinde dikkat çekmiştir. Hazırlanmış olan bu liste ilerleyen zamanlarda çeşitli

kişilerce geliştirilerek on altı maddeye ulaşmıştır. Yazmış olduğu ilk makaleyi dört yıl sonra revize etmiştir. Bu maddelerin bir kısmı doğrudan web tasarım ile ilintilidir.

SEO NEDEN ÖNEMLİDİR?

İnternette mevcut trafiğin büyük bir kısmı arama motorları tarafından oluşturulmaktadır. Trafikteki en büyük pay, diğer arama motorları arasında en büyük pazar payını elinde bulunduran Google’a aittir. Sitenize her ne kadar arama motorları haricinde erişim sağlansa da (dergiler, sosyal çevre, fiziki tanıtımlar), ana trafik sağlayıcınız şüphesiz arama motorları, hedef kitleniz ile siteniz arasında bir köprü vazifesi görecek ve işlerinizin kitlelere sunumuna olanak sağlayacaktır.

Arama motorlarında yer almayan bir siteniz varsa, sitenizin içeriği ne denli iyi olursa olsun ziyaretçi azlığı sıkıntısı çekmeniz kaçınılmazdır. Bu sorunların üstesinden gelmek için SEO adı verilen çalışmalar yürütülür. Çalışmaların en ilgi uyandıran yanı kuşkusuz hazırlanan içeriklerin zahmetsizce ve çabucak kullanıcılara ulaştırılabilmesidir. Gün geçtikçe giderek rekabetçi ve kompleks bir forma bürünen internet dünyasında, iyi yapılmış SEO çalışmaları size küçümsenemez bir avantaj sağlayacaktır.

SEO NASIL YAPILIR?

SEO işlemlerinin temel yapısını oluşturan iki önemli öğe bulunmaktadır. Bunlardan biri diğer siteler arasındaki popülerlik, diğeri ise SEO yöntemleri uygulanırken kullanılan yöntemlerin doğallık derecesidir. Sözünü ettiğimiz popülariteyi, en doğal yollardan sağlayan kişiler iyi bir SEO uzmanı olarak değerlendirirler. Sitenizin popüler olması size ücretsiz bir reklam olanağı sunar. Sayfanızda yer alan içerikler arama motorları tarafından okunur ve arşivlenir. Bu arşivleme sayesinde arama sonuçlarında üst sıralarda yer alırsınız ve bu da direkt olarak sitenizi geniş bir kitlenin erişimine açmış olur. Unutmayınız ki bir sitenin besin kaynağı arama motorlarından size ulaşan ziyaretçilerdir.

SEO çalışmasında diğer önemli etken doğallıktır. Doğallıktan kasıt, yapılan işlemlerin site sahibi kişinin bilgisi haricinde yapılıyor olmasıdır. Yapılan işlemlerin bu yolla yürütülmesi, sitenizin Google tarafından faydalı olarak algılanmasını sağlar. Bu da sıralamanıza pozitif olarak yansımaktadır. Algının oluşturulmasını sağlayan en önemli husus çeşitliliktir. Tek bir kişi tarafından tamamlanan çalışmalar kaçınılmaz olarak benzer olacaktır ki bu da SEO işlemlerine olumlu yönde etkilemeyecektir.

Gerçekleştirilecek çalışmaların uygulanış biçimi, yapısı, faaliyete geçme zamanı ve miktarı gibi kıstaslar doğallık konusunda belirleyicidir. Kısacası siteniz dışında yapılacak makale paylaşımları, sitenizin içerik ve web tasarım incelemesi gibi çalışmalar, optimizasyona katkısı olacak forum ve bloglarda gerçekleştirilmelidir.

Yapılacak işlemler site içi ve site dışı olmak üzere iki kola ayrılır.

SİTE DIŞI SEO UYGULAMALARI

Site dışında yapılacak olan iyileştirmeler, Google’ın siteleri değerlendirme ölçütleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilir. Bu ölçütlerin en önemlileri alan adınızın yaşı, sitenize uğrayan kimselerin sitede geçirdiği süre, tıklanma sayılarındaki istikrarlı değişimdir. Google sitenizi büyük ölçüde bu temellere dayanarak değerlendirmektedir. Bahsetmiş olduğumuz kriterler dikkate alınarak yapılan bir değerlendirme sonucu Google’ın sitenizi biçtiği değer, sitenizin PageRank notudur.

Site dışı SEO işlemleri sitenizin dış dünya tarafından nasıl algılandığı gösteren bir parametre

görevi görür. Arama motorları, başka sitelerden bağlantı içeren siteleri diğer sitelere göre daha kullanışlı addetmektedir. Ek olarak sitenin sosyal mecralarda aktif oluşu ve kişilerce beğenilip paylaşılması da off-page alanında oldukça önemlidir. Site dışı yapılacak işlemler de en önemli nokta link inşasıdır. Esas gaye, çeşitli sitelerden mümkün olduğu kadar dış link alarak sitenizin arama motoru nezdinde değerini artırmaktır. Sitenizde mevcut olan içeriğin başka kişilerce beğenilip paylaşılmasıyla siteniz Google tarafından faydalı olarak nitelenecektir.

Önemli bir diğer parametre ise sitenizin sosyal medyada sahip olduğu itibardır. Sitenizin web tasarım yapısı, içeriği ve diğer yönleri hakkında kullanıcılar tarafından yapılan yorumlar son senelerde arama motorları tarafından eskiye nazaran daha çok önemsenmektedir. Sözün özü, site dışı işlemler en az site içi kadar önem arz etmektedir. Bu ikisi birbirinin tamamlayıcısı olup birinin eksik olması sitenize SEO yönünden bir şey kazandırmayacaktır.Ayrıca kurumsal hizmetlerde link inşası, kolay kaynaklar yerine zor kaynaklardan sağlanmaktadır.

SİTE İÇİ SEO İŞLEMLERİ

Bu alanda yapılacak işlemlerin ne denli doğru olduğu, yapılacak diğer SEO çalışmalarını doğrudan etkileyecektir. Bu SEO uygulamaları sitenizin hedef sektörünün, anahtar kelimelerinizin ve sitenizin yanlışsız analizi tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Yapılacak çalışmalar sitenizin web tasarım, yazılım, içerik ve link yapısı gibi boyutlarını kapsar.

Sitenizde meta alanları, yazı/kod oranı, sayfa başlıkları, URL yapılanması, tasarımın SEO’ya uyumu ve özgün içerik oldukça önemlidir. Yapılan son güncellemelerle beraber mobil uyumluluk da önemli bir etmen haline gelmiştir. Rekabetin yüksek olduğu bir sektörde web tasarım yapısında aksaklıklar, eksik mobil uyumluluk gibi sorunlar sitenizin diğerleri arasında arka planda kalmasına sebep olabilir. İyileştirmenin doğru olarak yapılması verimli olabilmesini sağlamak için işlemlere başlanmadan önce kesinlikle bir analiz yapılmalı, ardından bu analiz doğrultusunda hareket edilmelidir.

DİĞER YAZILAR

01/08/2016 : Editor