E-POSTA | +90 324 325 9933 | العربية

Mersin Web Tasarım

Konu Arşivi

Neden Dijital Pazarlama ?

İnsanlar eskiden olduğu gibi herhangi bir ihtiyacını karşılamak için mağaza mağaza, dükkan dükkan gezmek yerine arama motorlarına yazdığı birkaç anahtar kelime ile bulabiliyor. Üstelik bu sonuçlar birkaç firmanın ürünleri değil. Bir anahtar kelime ile milyonlarlarca farklı sonuç listeleyebiliyorlar. İşte firmalar bu ürün ya da hizmetleri müşterilere gösterebilmek ve satabilmek için dijital kanalları kullanırlar. Buna da dijital pazarlama diyoruz.

dijital pazarlama

DİJİTAL PAZARLAMANIN AVANTAJLARI:

1- Satış yapılan pazar genişler: Firma ürün ya da hizmetini satarken binlerce müşteriye ulaşacak bir pazar elde etmiştir.
2- İnternet üzerinden yapacağınız reklamlar çok ucuzdur.
3- Coğrafya firma için artık sadece basit bir kelimedir. Brezilya’dan ürün ya
da hizmet satışı yapan bir firma ürün ya da hizmetini Çin’de ki bir
müşteriye bile sunup, ulaştırabilmektedir.
4- Müşteriler ihtiyaç duyduğu ürün ya her an ulaşabilmektedir. İnternet
üzerinden 7/24 alışveriş yapabilmektedir.
5- Ürün ya da hizmetle ilgili bütün bilgiler güncel bir şekilde tutulur. Bu da
kişinin aradığı ürünü filtrelemesinde büyük kolaylık sağlamaktadır.
6- Firmaların satış ve kampanyalar için katlanacağı maliyetler çok yüksek
oranlarda azalma göstermektedir.

7- Büyük ve küçük firmalar arasında fark kalmamaktadır. İhtiyacına uygun
ürün ya da hizmet arayan müşteri için önemli olan ihtiyacını en hızlı ve en
az maliyetle karşılamaktır. Bu yüzden alışveriş yaptığı firmanın büyük ya
da küçük olması onun için önemli olmayacaktır.
8- Firmalar doğru stratejiler belirlemek için müşterilerle ilgili davranışlara
ihtiyaç duyarlar. Dijital pazarlama sayesinde müşterilerin davranışları
kolayca ölçülebilmektedir.
9- Müşteriler için birden fazla ürünü ya da hizmetin fiyatını ve özelliklerini
görmek satın alma davranışında değişikliğe ve yeniliğe yol açmaktadır.
10- Müşteriler ürün ya da hizmetle ilgili başka müşterilerin yorumlarını
okuyabilmektedir. Bu da müşterinin bir ürün ya da hizmete olan bakış
açısını değiştirmesine yol açmaktadır.

Peki dijital pazarlamanın hiç dezavanatajı yok mu ?

Aslında bu sorunun cevabı görecelidir ? Bu konuda akla gelen bazı başlıklar şöyle olabilir :

Müşteriler ürünleri somut olarak görememektedir. Bazı müşteriler
“görmeden, dokunmadan istediğim ürünü almam” düşüncesini
benimsemiştir. Ürün ve hizmetleri satın alırken ödemedeki güvenlik ve gizlilik sorunları.

Firmalar web sayfalarını güncel tutmak için, kesintisiz hizmet verebilmek
için vb nedenlerden dolayı belirli maliyetlere katlanmak zorunda
kalmıştır gibi görece zorluk ve dezavantajlardan söz edilse de tüm bunların aslında normal pazarlama ile kıyaslandığında pek de dezavantaj olmadığı görülmektedir.


DNS Server Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Web tarayıcısına girdiniz ve eforweb.net yada facebook.com yazdınız; oda ne tarayıcı sizin hangi siteyi görmek istediğinizi anladı ve web sitesini karşınıza getirdi. Siz girmek istediğiniz siteyi yazınca, bilgisayarlar  gerçekten de anlıyor mu sizi? Aslında hem evet hem hayır. Şöyle ki yazdığınız yazıyı anlamıyor ama yazdığınız adresin hangi ip numarasına karşılık geldiğini DNS server lar sayesinde bulup sizi ilgili sunucuya yönlendiriyor.

dns


Peki DNS ve DNS server nedir ne işe yarar ?

Domain Name System kısaltması olan DNS, tarayıcınıza girmiş olduğunuz site ismini  ip adresine çevirerek insanların internet siteleri arasında kolayca gezinmesini sağlar. Örneğin google.com un ip adresi olan 74.125.224.83 ü tarayıcınızın adres çubuğuna yazarak girmezsiniz google a. Girmek istediğiniz her web sitesinin ip numarasını bilmek zorunda olduğunuzu bir düşünsenize. Eğer DNS  olmasaydı muhtemelen internet bu kadar yaygın olamazdı.

DNS serverlar ise site isimlerini ilgili IP adreslerine çeviren bir veritabanına sahip bilgisayar sunucularıdır. DNS sunucuların birçoğu internet servis sağlayıcılarına aittir ve sadece müşterileri bu hizmetten faydalanabilir. Fakat ücretsiz hizmet veren DNS sunucularda vardır. Bunlardan başlıcaları:

SAĞLAYICIDNS1DNS2
Google8.8.8.88.8.4.4
OpenDNS Home208.67.222.222208.67.220.220
Norton199.85.126.10199.85.127.10

Bazen bir web sitesine girmeye çalıştığınızda o web sitesinin internet servis sağlayıcı tarafından kısıtlandığını görmüşsünüzdür. Örneğin  twitter ve youtube gibi platformalar bu yasaklar ile zaman zaman muhatap olurlar. Fakat sizin servis sağlayıcınız bir web sitesine girişi yasakladı diye siz o web sitesine giremezsiniz demek değildir. Çözüm basit aslında. Bİlgisayarınızın ağ ayarlarına girerek DNS numaralarınızı  yukarıda vermiş olduğum numaralardan biriyle değiştirirseniz muhtemelen istediğiniz siteye gireceksiniz.


Web Tasarımında Freelance mi Web Ajansı mı?

freelance

Bu sorunun yanıtını iki açıdan ele alacağız. Birincisi hizmeti sunanlar, ikincisi hizmet talebinde bulunanlar.

Web Tasarım  ve programlama hizmeti  vermenin  en büyük faydalarından biri çok küçük bir çalışma alanı ve az miktarda ekipmana ihtiyaç duymanızdır. Tek ihtiyacınız olan bir dizüstü bilgisayar ve çalışabileceğiniz küçük bir ortam. Bu bağlamda düşünüldüğünde, bu işe yeni başlayanların en çok merak ettiği konulardan biri freelance olarak mı çalışmalıyım yoksa bir web ajansında işe başlayıp, şirket bünyesinde kariyer mi yapmalıyım? EFORWEB Web Tasarım Ajansı takımında görev alan bir kişi olarak, bu işi yapmayı düşünen kişiler için bir rota çizmeye çalışacağım.

Öncelikle serbest çalışmanın (freelance) havalı hayallerinden çok, yararlı gerçeklerine bakmak gerek. Düzenli olarak düzensiz işlerde çalışan bu sınıfın sosyolojik anlamda yeni adı ‘prekarya’ olmuştur. Bu tabir ise serbestlik, güvencesizlik, eğretilik, kırılganlık ve istikrarsızlık gibi kelimelerden sentezlenmiştir. Bu çalışma tarzının en berbat yanlarından biri sürekli ödeme peşinde koşarsınız. Yada bir işi yaparken daha büyük bir işi kaçırma gibi durumlar olabilir. En büyük felaketi ise işi tamamlayıp, müşteriden ‘ben vazgeçtim’ cevabını alınca yaşarsınız.

Diğer taraftan özgürsünüz, istediğiniz görevi istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Müdür yok,  8:00 – 18:00 yok, istemediğin işi yapmak yok, işten atılma tehlikesi yok vs. Çok ‘cool’..  Fakat gelecek kaygısı diye camdan bir duvara toslamanız uzun sürmez. Yapamayacağınız tek bir iş, o ayki kiranızı ödeyememenize sebep olabilir. Hastalanmak gibi bir lüksünüz olamaz. Gelecek planlarınız hep bir sonraki alacağınız işe bağlıdır. Bir süre iyi para kazanabilirsiniz ama 3-5 ay iş alamamanız durumunda mevcut birikimleriniz siz farkına bile varmadan hızla eriyip gidecektir.

Freelance çalışmayı düşünen arkadaşlara tavsiyem tüm bu bilgileri göz önüne almalarıdır. Gelelim freelance çalışan bir kişiden hizmet almayı düşünen kişiler ve firmalara;

Bu konuda ilk tuzak, fiyat olacaktır. Hiçbir vergi mükellefiyeti bulunmayan, lisanslı yazılım kullanma sorumluluğu olmayan ve diğer işletme giderlerinden muaf ve sözleşme riski almamış tek bir kişinin size daha düşük bir fiyat vermesi elbette olasıdır. Öncelikle bu tuzağa düşmeden profesyonel bir hizmet almak istiyorsanız ;

  • İstediklerinizi net bir şekilde ortaya koyup yapılıp yapılamayacağına dair onay alıp, sözleşmeyle bağlayın.
  • Yaptıracağınız web sitesinin hacklenmeyeceği ve olası sorunlarda hızlı bir şekilde muhatap bulup, çözüm üretilebileceğinden emin olun.

Aslında her şeyin temeli bu iki ana maddedir. Geri kalanlar ise detay.  Dolayısıyla profesyonel olarak çalışan bir web ajansını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Web sitesini daha önce freelance bir uygulamacıya yaptırıp, zaman ve para kaybı yaşadıktan sonra ajansımıza gelerek çözüm isteyen müşterilerimizin sayısı azımsanamayacak kadar çok malesef. Elbette işini doğru yapan freelance arkadaşları tenzih ederek yazıyorum fakat gerçek şu ki hiç bir yasal sorumluluğu olmayan birisiyle iş yapmanın bazı kötü sonuçlarının olması kaçınılmazdır.

Web tasarım, dijital pazarlama ve mobil uygulama konularında profesyonel çözümler üreten EFORWEB yaklaşık 20 yıllık tecrübesiyle müşterilerine hizmet vermekle birlikte web tasarım ve programlama konusunda uzmanlaşarak bu konuda kariyer yapmak isteyen arkadaşlara yol göstermeyi de sosyal bir sorumluluk olarak görmektedir.


MERSİN WEB TASARIM AJANSI

Mersin merkezli bir web tasarım firması (web design agency)  olunca insanların kafasında sadece kendi şehrine hizmet veren bir kurum algısı oluşuyor. Ulusal veya tekliflerinde önce bunu aşmak gerekiyor. Türkiye’de hala İstanbul merkez, Anadolu taşradır anlayışı olduğu için ikinci plana itilebiliyorduk. İletişimin olabildiğince kolaylaştığı günümüzde artık bu sorun ortadan kalkmış görünüyor.

Oysa EFORWEB on beş yılı aşan internet hizmetleri (web tasarımı, alan adı, barındırma, web uygulamaları, internet reklamcılığı, kurumsal çözümler vb.) sektöründe birçok yerli ve yabancı firmaya dünya ölçeğinde hizmet vermiş ve vermeye devam etmektedir. İşimizin gereği mekan olgusunun hizmetimize fazla etkisi yoktur. Her zaman internete bağlı her yerden hizmet verebilir durumdayız. Özellikle yeni teknolojilerle birlikte telefonlarımız bile İnternete bağlı küçük bilgisayarlar haline geldi. Bu sayede dağ zirvelerinden deniz ortalarına kadar her yerden artık iş yapabiliyoruz.

Web sitesi tasarımı bizim işimizi ifade edemiyor!

İnternete yabancı müşterilerimizle diyaloglarımızda işimizle ilgili genellikle “web tasarımı, internet sitesi tasarımı, webci, internetçi” gibi yetersiz tanımlamalara şahit olmaktayız. Bu tanımlamalar elbette bizi tam olarak ifade edemiyor.İşimizin internet hizmetleri olduğunu ifade ediyoruz ve hatta ünvanımızda da yazıyor. Türkiye’de bizi anlatan ifadenin bu olduğunu düşünüyoruz. Sektörümüzdeki firmaların da ciddiyetsizlikten kaynaklı ek iş anlamında çalıştıklarından “web tasarım, web tasarımcı” olarak kendilerini – işlerini ifade etmeleri bu durumu daha da kötüleştiriyor. Zamanla “İnternet Hizmetleri – Çözümleri” kavramı tam olarak yerine oturacak ve amatörler piyasadan silinip gidecek.

Bundan 20 yıl önce Mersin’de hızlı internet yokken ve internete bağlı insan sayısı çok azken bile biz yurtdışı da dahil bir çok müşteriye hizmet veriyorduk. Şimdi internet kullanıcı sayısı arttı ve işin önemi daha çok anlaşıldı. Verdiğimiz hizmet çeşitliliği de gelişmeyle paralel arttı. Piyasadan da talep artmaya başladı. Bu gelişmelere paralel sektörde çalışan sayısının da artması beklenirken tam tersi olmakta. Çalışan eleman bulamıyorken, yetiştirecek eleman da bulamıyoruz. Gençlere göre öğrenmesi zor geliyor.

Piyasaya her gün yeni firmalar giriyor ama ömürleri genellikle altı ay ile bir yıl arasında değişiyor. Büyük heveslerle giriyorlar ve teknik detaylar içinde amatörce boğulup gidiyorlar. Mağdur ettikleri müşterileri kurtarmak da bize düşüyor.

Web Tasarım Mersin
Web Tabanlı Çözümler

Web Sitesi ne kadar sürede yapılabilir?

Web sitesi yapım süresi, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Öncelikle web sitesinin karmaşıklığı ve tasarımı, kullanılacak teknolojiler ve içerik miktarı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte, tipik olarak bir web sitesi tasarımı ve geliştirilmesi süreci 1-3 ay arasında sürer.

Bu süre, web sitesi tasarım ajansının kapasitesine, müşterinin özel taleplerine, iş yüküne ve projenin özelliklerine göre değişebilir. Örneğin, daha karmaşık web siteleri, özelleştirilmiş işlevler veya daha büyük içerik hacimleri gerektirdiği için daha uzun bir süre alabilir.

Web sitesi yapım süresi konusunda net bir zaman vermek mümkün olmayabilir, ancak web tasarım ajansı, müşteri ile yakın iletişim halinde çalışarak proje sürecinin tamamlanma zaman çizelgesini oluşturabilir ve müşteriye proje ilerlemesi hakkında düzenli olarak bilgi verebilir.

Web sitesi tasarımı için ne kadar bütçe lazım olur?

Web sitesi tasarımı için bütçeniz, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olarak değişebilir. Basit bir web sitesi tasarımı ve geliştirilmesi genellikle daha az maliyetlidir, ancak daha karmaşık bir web sitesi, özelleştirilmiş işlevler ve daha fazla içerik barındırdığı için daha fazla maliyetli olabilir.

Web sitesi tasarımı için bütçenizi belirlerken dikkate almanız gereken faktörler şunlardır:

  • Web sitesinin karmaşıklığı
  • Tasarımın özelleştirilmesi gerekiyor mu?
  • İçerik oluşturma hizmetleri gerekiyor mu?
  • SEO (arama motoru optimizasyonu) dahil olacak mı?
  • Barındırma ve alan adı maliyetleri

Genel olarak, web sitesi tasarımı ve geliştirilmesi için 1000-5000 TL arasında bir bütçe ayırmak mantıklı olabilir. Ancak, daha karmaşık bir web sitesi istiyorsanız veya özel işlevler eklemek isterseniz bu fiyat artabilir.

Web tasarım ajansları genellikle müşterilerine proje başına sabit fiyat veya saatlik ücret gibi farklı ödeme modelleri sunarlar. Ödeme yapmadan önce, web tasarım ajansıyla detaylı bir şekilde görüşerek bütçeniz dahilinde hangi hizmetleri alabileceğinizi öğrenmeniz önerilir.


NOT: Web teknolojileri ve dijital çözümlerle ilgili bu yazıyı yaklaşık 10 yıl önce yazmışız. O günden bu yana çok şey değişti elbette. Müşterilerimiz ve internet kullanıcıları artık daha bilinçli durumda. Ne istediğini bilen ve profesyonel kurumsal hizmet sağlayıcılarıyla çalışmak isteyenler artıyor. Biz de kendimizi daha çok geliştiriyor ve dünyada verilen hizmetleri Mersin başta olmak üzere Türkiye geneli ve yurtdışındaki müşterilerimize sunuyoruz.

Sözün Özü

Nihayetinde sadece Mersin’e değil, bütün yeryüzüne hizmet verebilecek durumdayız. İşimiz de sadece web tasarımı değil, internet hizmetleridir…


Page 1 of 212