E-POSTA | +90 324 325 9933 | العربية

GOOGLE ANALYTICS VE DİJİTAL ANALİZ

Web Tabanlı Dijital Analiz

Google Analytics ve Dijital Analiz

Pazarlamada, satın alma dönüşüm hunisi adını verdiğimiz bir kavram vardır. Bu dönüşüm hunisinde, müşteri etkileşimlerini tanımlayan farklı aşamalar yer alır. Satın alma dönüşüm hunisini şu 3 adımda ifade edebiliriz.

  •  Edinme : Bilinirlik oluşturma ve kullanıcıların ilgisini çekme.
  •  Davranış : Kullanıcılar işletmeniz ile  etkileşime girmesinin sonucu.
  •  Dönüşüm : Kullanıcılar müşteriniz olduğunda ve işletmenizle ticari işlem gerçekleştirdiğinde oluşan durum.

eforweb dijital analiz 1

Bu süreci çevrimdışı ortamda ölçmek zor olabilir. Oysa internet ortamında, dijital analizi kullanarak gerçekleşen dönüşümleri kolaylıkla ölçebiliriz. Satın alımlara dönüşen çevrimiçi davranışları izleyip bu verileri kullanarak yeni ve mevcut kullanıcılara erişmek için bilinçli kararlar verebiliriz.

Uygulamalı Dijital Analiz

Büyük bir  çevrimiçi ürün mağazasını düşünelim. Bu mağazanın daha fazla tişört satma gibi bir hedefi olabilir. Mağaza, dijital analiz sayesinde çevrimiçi reklam kampanyalarına ilişkin veriler toplayıp bu verileri analiz ederek en etkili kampanyaların hangileri olduğunu görebilir ve pazarlama çabalarını bu yönde arttırabilir.

Örneğin mağaza, coğrafi satış verilerini analiz ederek belirli yerlerde bulunan insanların çok sayıda tişört satın aldığını öğrenebilir ve bu bölgelerde daha fazla reklam kampanyası yürütebilir. Ayrıca kullanıcıların çevrimiçi alışveriş sepetlerinde nasıl işlem yürüttüklerini anlamak için de analizden yararlanabilir. Kullanıcıların, web sitelerindeki belirli bir adımda sorun yaşadıklarını fark ederse sitede değişiklik yaparak sorunu çözebilir.

Pekçok farklı alanda faaliyet gösteren işletmeler dijital analizden yararlanabilir.

  • Yayıncılar, sadık ve aktif bir kitle yaratmak veya sitelerindeki reklamları kullanıcıların ilgi alanlarına daha uygun hale getirmek için kullanabilir.
  • E-ticaret işletmeleri, dijital analizi kullanarak müşterilerinin çevrimiçi satın alma davranışlarını anlayabilir, ürün ve hizmetlerini daha iyi pazarlayabilir.
  • Potansiyel müşteri kazanma siteleri de satış ekiplerinin potansiyel müşteriler edinebilmesi için kullanıcıların bilgilerini toplayabilir.

Web Sitesi İzleme

Google Analytics’in veri toplayıp bu verileri işe yarar raporlara dönüştüren bir platformdur. Bir web sitesini izlemek için önce bir Google Analytics hesabı oluşturmalısınız. Ardından sitenizin her sayfasına küçük bir Javascript izleme kodu eklemeniz gerekir. Sayfanız her ziyaret edildiğinde izleme kodu, ilgili kullanıcının sitenizle nasıl etkileşime geçtiğine ilişkin anonim bilgiler toplar.

Örneğin bir online mağazada, ev ürünleri satan bir sayfayla karşılaştırıldığında kalem ürünleri satan bir sayfayı kaç kullanıcının ziyaret ettiğini izleme kodu sayesinde öğrenebiliriz. Veya satın alma onayı sayfasına ulaşıp ulaşmadıklarını izleyerek kaç kullanıcının herhangi bir öğeyi satın aldığını tespit edebiliriz.

google analytics

Fakat izleme kodu; tarayıcının ayarlandığı dil, tarayıcının türü (mesela Chrome veya Safari) ve Google Store’a erişmek için kullanılan cihaz ve işletim sistemi gibi bilgileri de toplar. Hatta kullanıcıları siteye getiren esas unsur olan trafik kaynağıyla ilgili bilgi toplayabilir. Bu kaynak; arama motoru, tıklanan bir reklam veya e-posta yoluyla pazarlama kampanyası olabilir.

Sayfa her yüklendiğinde izleme kodunun, kullanıcının etkinliğine ilişkin güncellenmiş bilgileri toplamaktadır. Google Analytics, bu etkinlikleri “oturum” olarak adlandırdığımız zaman dilimleri halinde gruplar. Oturum, kullanıcı Google Analytics izleme kodu içeren bir sayfada gezindiğinde başlar. 30 dakika boyunca herhangi bir etkinlik gerçekleşmediğinde ise sona erer. Kullanıcı, oturum sona erdikten sonra sayfaya dönerse yeni bir oturum başlar.

İşleme ve Raporlama

Veri topladığında izleme kodu bu bilgileri paketler ve rapor olarak düzenlenmeleri için Google Analytics’e gönderir. Analytics verileri işlerken bunları, kullanıcının mobil veya masaüstü cihaz kullanması ya da kullandığı tarayıcı gibi belirli kriterlere göre toplar ve düzenler.

Bununla birlikte verilerin işlenme biçimini özelleştirmenizi sağlayan yapılandırma ayarları da bulunur. Örneğin verilerinizi şirket içi dahili trafiği içermeyecek veya sadece işletmeniz için önemli olan belirli bir ülkenin ya da bölgenin verilerini içerecek şekilde filtreleyebilirsiniz.

Kısacası, dijital pazarlamanın temel unsuru olan dijital analizi kullanarak internetteki yerinizi zirvelere taşıyabilir, kitlenizle daha sağlık bir etkileşim ve iletişim kurabilirsiniz. Bu konuda EFORWEB olarak sizlere yardım etmeye hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.

DİĞER YAZILAR

22/02/2018 : Web Tasarım