E-POSTA | +90 324 325 9933 | العربية

Hacker Saldırılarından Nasıl Korunursunuz?

Hacker Saldırıları ve Web Güvenliği

Hacker Saldırılarından Nasıl Korunursunuz?

Önümüzdeki 2 yıl içerisinde 20 ila 30 milyar cihazın internet bağlantısına ulaşacağı varsayılmaktır. Bilgisayarlar, tabletler cep telefonları derken televizyonlar, güvenlik kameraları hatta buz dolapları bile internete bağlanmaya başladı. Fakat unutulmamalı ki internete bağlı her cihaz hacker(bilgisayar korsanı) tehdidi altındadır.

Peki Hacking Nedir?

HACKER

Bilgisayar korsanları, hedefledikleri suçları işlemek için çoğunlukla insanların kişisel bilgilerini kullanarak,  tüme varım yöntemiyle elde ettikleri sonuçlar doğrultusunda elde ettikleri bilgileri kullanırlar. Faturalarınızı çevrimiçi ödemek, kredi kartlarını kullanarak alışveriş yapmak veya sosyal medya hesaplarınızı belli hesaplarla ilişkilendirmek gibi yapacağınız her işlem, akan veya depolanan bir bilgi demektir ve işte tamda bu akış ve kayıt depoları hackerların ulaşmaya çalıştığı şeydir.

Korsanların bilgilerinize ulaşmak için kullanabileceği iki ana yol vardır. Siz farkında olmadan cihazınızdan başkalarına bilgi gönderen casus yazılımları kullanmak bunlardan biridir. Peki bu casus yazılımları sizin cihazınıza nasıl yüklüyor? Aslında spam e-postalar ve anlık iletiler yada pop-up pencereler üzerinden gelen linklere tıklamanızı sağlayarak bu yazılım yüklemesini size yaptırıyorlar. Diğer bir yol ise bilgilerinizin kayıtlı olduğu ama kontrolü sizde olmayan e-posta, sosyal medya veya finansal kurumlar gibi web sitelerini hackleyerek bilgilerinizi buradan çalmak.

Öyleyse hackerlardan korunmanızı  sağlayacak bazı pratik önerilere gelin beraber bakalım:

Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarları Korumak

  • Güvenlik Yazılımınızın Güncel Olduğundan Emin Olun: Cihazınızda yüklü olan başta işletim sistemi olmak üzere kullandığınız tüm programları ve antivirüs yazılımınızı güncel tutmayı unutmayın. Zaten genellikle bu programlar yeni bir güncelleme olduğunda sizi uyarır ve yükleme için onayınızı ister.
  • Antivirüs ve Antimalware Programı Yükleyin: Güvenlik yazılımınız yoksa bir güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımı yükleyin ve güncel tutun. Ücretsiz yada deneme sürümü olan antivirüs yazılımları bir noktaya kadar işinizi görecektir.
  • Bağlantıları kullanmadığınızda Devre Dışı Bırakın: İnternet veya diğer cihazlara bağlanmak için kullandığınız wi-fi ve bluetooth gibi bağlantı durumlarını kullanmadığınızda devre dışı bırakmanızda fayda olacaktır.

Cep Telefonu ve Tabletleri Korumak

  • Güçlü bir PIN veya Şifre Oluşturun: Cihazınızın kaybolması veya çalınması durumunda güçlü bir şifre veya PIN belirlemiş olmanız kişisel verilerinizin korunması açısından son derece etkili olabilir.
  • Yalnızca Güvenilir Uygulamaları Yükleyin: Bir uygulanın Google/App Store da olması o uygulamanın güvenli veya yaptığını iddia ettiği hizmeti yaptığı anlamına gelmez. Gerçek amacının telefonunuza kötü amaçlı bir yazılım yüklemek olduğunu bilemeyebilirsiniz. O yüzden yükleme esnasında sizden hangi izinleri istediğine dikkat edin. Örneğin sadece fener amaçlı olarak kendisini gösteren bir uygulamanın telefonunuzda rehberinize ulaşmaya çalışması yada sistem ayarlarını değiştirme izni istemesi kuşkulanılması gereken bir durumdur. Ayrıca  Play Store dan yükleyeceğiniz uygulamalarda daha önce yükleyenlerin yorumlarını okumanız faydanıza olacaktır. Play/App Store dışından yapacağınız yüklemelerde ise kaynağını bilmediğiniz yada kesin olarak güvenmediğiniz kurulum dosyalarını kesinlikle yüklememelisiniz.
  • İşletim Sisteminizi Güncel Tutun: Akıllı telefon üreticileri ve uygulama geliştiricileri, genellikler güvenlik geliştirmeleri gereken yazılım güncellemeleri konusunda service pack leri ücretsiz olarak hizmetinize sunar. Sizin ise bu güncellemeleri takip edip yüklemeniz  faydanıza olacaktır.

Bütün yazılım önlemlerini almanıza rağmen yinede hacklenmeniz söz konusu olabilir. Çünkü insansınız. Bu tabir biraz ilginçmi geldi. Evet, insan faktörü sistemlerdeki en zayıf açıktır ve malesef bunun için bir yazılım yoktur. Örneğin şifresini kolay hatırlamak maksadıyla doğum yılı olarak belirleyen birisinin bu hatasını  her zaman bir yazılım yükleyerek düzeltemezsiniz. Yapılabilecek tek şey bu konuda verilecek eğitimdir. Unutmayın ki hackerlar aynı zamanda iyi birer sosyal mühendistir.

Web sitelerinin hacklenmesi olayına gelince, bu konuda eğer kendiniz profesyonel bir web master değilseniz ve bu konuda dışarıdan hizmet almayı düşünüyorsanız, EFORWEB gibi profesyonel olarak web sitesi tasarımı ve yayıncılığı yapan bir firmayı tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

DİĞER YAZILAR

08/02/2018 : Web Tasarım