E-POSTA | +90 324 325 9933 | العربية

Yeni Bir Teknolojik Devrim

Teknolojik Devrim ve EforWeb

Yeni Bir Teknolojik Devrim

Son zamanlarda tüm dünyada meydana gelen siyasal gelişmelere bakıp hayatımızda çok büyük etkileri olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat tüm hayatımızı gerçekten etkileyen değişimler teknolojik alanda gerçekleşmektedir. Öyleki bunlara değişiklik yerine devrim tabirini kullanmak daha doğru olacaktır.

İnsanlığın yakın tarihine baktığımız zaman insanlığın evrimini şekillendiren devrimsel değişim dönemlerini görebiliriz. İnsanlar tarım toplulukları olarak gruplaşmaya başladıklarında Tarım Devrimi’ni; buhar gücüyle çalışan makinelerin keşfiyle seri üretime geçilerek Sanayi Devrimi’ni; bilgisayarlaşmanın yarattığı otomasyon ve iletişim şeklimizi belirleyen İnternet ise Dijital Devrimi beraberinde getirmiştir. Daha yakın bir devrim ise insan ve makine arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran ve bir söyleme göre insanlığın sonunu getirecek olan Biyoteknolojik Devrim olmuştur. Bu durum her ne kadar uzak görünse de bu yolda ilerlediğimiz inkar edilemez. Bu fikir Davos ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumunda, Dördüncü Sanayi Devrimi teması çerçevesinde ortaya konulmuştur.

Peki bizi neler bekliyor? Dijital Devrimin, hayatımızı değiştiren diğer tüm etkenlerden farkı nedir? Neden diğer değişim dönemlerinden daha önemlidir?

Basitçe söylemek gerekirse bütün teknolojik değişimler aynı anda gerçekleşiyor. Bu devrimin bir sonucu olarak hepimiz birbirimize bağlı olduğumuzdan ve bilginin kolayca erişilebilir olduğu, ayrıca kolayca paylaşıldığından, değişim hızı, insanlık tarihindeki herhangi bir süeçten çok daha hızlı olacaktır.

Bu teknolojik gelişmelerin günlük hayatımıza sızan ve yaşam tarzımızı değiştirebilecek bazılarına yakından göz atalım:

Yeni Bir Teknolojik Devrim ve EFORWEB

SANAL GERÇEKLİK: Dijital dünyayı hayatımızın bir parçası haline getirmek büyük kolaylıklar ve olanaklar sunuyor bizlere. Oturma odamızdan ayrılmadan gerçekci bir etkilişimle oyun oynamak, bir marketi gezmek yada satın almak istediğiniz büyük bir evi dolaşmak akla ilk gelenlerden. Ayrıca Sanal Gerçeklik, tüm dijital iletişim ve etkilişim şeklimizi değiştiebilir. Örneğin ziyaret ettiğiniz web sitelerinin 2 boyutlu görüntülerinin yerine 3 boyutlu etkilişimi olduğunu bir hayal edin. Sanırım bu söylediğime doğru yol almaya çok başladık:

Facebook un kullanıcılarına çevre ortamında 360 derecelik fotoğraflar yayınlamasına imkan verdiğini,  Youtube un 360 derecelik videolar barındırdığı yada Google map üzerinde 360 derecelik etrafı keşif özelliği bulunduğunu çoktan farketmiş olmalısınız. Sizce bu durum nerelere gidebilir?

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK: Dijital dünyayı gerçek dünya ile birleştirme becerisi. En güzel örnek bu teknolojiyi ön plana çıkaran Pokemon Go dur. Dünya çapında 10milyon indirme yapılan en hızlı gelişen mobil oyundur. Tüketicilerin arttırılmış gerçeklik üzerine geliştirilmiş uygulamalara ne derece ilgi gösterdiği ve bu konuda ne kadar talepkar oldukları ortada.

YAPAY ZEKA: Dijital sistemlerin öğrenmesi ve tecrübe konusunda evrimleşmesini sağlayan yapay zeka bazen kötü bir insansı taklit olabilirken yakın gelecekte HER/aşk filmindeki gibi trajik bir durumda yaratabilir.

ROBOTİK: Tüm endüstrilerin otomatikleşmesi nedeniyle insan türünün emeği ve ekmeği için kötü bir sonuç ortaya çıkabilir. Geçtiğimiz günlerde Dallastaki polis cinayetlerinde tespit edilen suçluyu öldürmek için bir robotun kullanıldığı haberi bu durum insanlar tarafından kanıksanmış olmalı ki pekte ilgi görmedi.

Quantum bilgisayarlar ve EFORWEB

QUANTUM HESAPLAMA: Quantum hesaplama yapabilme olasılığı gerçekte kanıtlanmamış olan sınırsız bir işlem ve güç potansiyeline sahiptir.

Bunlardan sadece birinin ortaya çıkışı bile yaşadığımız dünyada büyük bir değişiklik teşkil etmek için yeterli olmuş olabilir. Ancak unutmamalıyızki hepsi aynı zamanda gelişiyor. Dahası iletişimin artık çok kolay olduğu dünyada bu teknolojilerin hızla gelişmesi ve benimsenmesi için potansiyel her zamankinden daha büyük. Unutmamalıki bu teknolojilerin bir çoğu tamamlayıcıdır. Yapay zekanın kuantum bilgisayarın gücü ile gösterebileceği gelişimi, bir robotun internet aracılığı ile evinizdeki tüm elektronik cihazları kontrol edip edemeyeceğini bir düşünün.

Aslında sorulması gereken bu değişimin etkisinin genel olarak gezegendeki tüm insanlar için olumlu yada olumsuz olup olmayacağıdır. Dijital devrim, görünüşte gelişimiş ülkelerdeki insanların hayatını iyileştirdi ancak otomasyonun işgücü piyasalarını tahrip ederek yoksulların olumsuz etkilenmesine neden olduğu bir gerçektir. Değişimin dünya üzerinde olumlu bir etki yapacak şekilde gerçekleştirilmesi bizlerin sorumluluğunda olacaktır.

Dijital bir ajansın Proje Yöneticisi olarak bu değişimin bir parçası olabilme şansına sahip olduğum için şanslı hissediyorum. Yeni teknolojilerin, kolaylık sağlayan, çekici ve heyecan verici yönünü ilk olarak yaşamakla birlikte olumlu yönde kullanabilme fırsatına sahibiz. Kuruluşunuzun bu yeni teknolojilerden nasıl faydalanabileceğini keşfetmek için EFORWEB olarak bizimle iletişim kurabilirsiniz.

DİĞER YAZILAR

25/01/2018 : Web Tasarım